Salmoneliozė

Vasaros metu, ir kaip daugelis žmonių, jūs galbūt norėtumėte švęsti iškylose. Galbūt yra patiekiami kai kurie iš jūsų mėgstamiausių patiekalų – pavyzdžiui, kepta vištiena ir kiaušiniai, paruošti su prieskoniais. Bet kitą rytą, jums atsikėlus, pajaučiate skrandžio skausmą ir viduriavimą.

Jums gali būti salmonelių infekcija.

Pati infekcija vadinama „salmonelioze“. Tačiau dauguma žmonių tai žino pagal pavadinimą salmonella, kuris iš tikrųjų yra bakterijos, kuri sukelia infekciją pavadinimas.

Kartu su esamu skubėjimu, kada einate į vonios kambarį, jūs taip pat galite patirti karščiavimą, o taip pat skausmą ir spazmus savo skrandyje. Daugumai žmonių, kurie salmonelę gauna savarankiškai, namie, tai pasireiškia per 4–7 dienas.

Simptomai

Daugelis simptomų, kuriuos turėsite dėl salmonelių infekcijos, bus susiję su skrandžiu:

  • Spazmai jūsų skrandyje
  • Kraujas išmatose
  • Viduriavimas
  • Šaltis ir drebulys
  • Karščiavimas
  • Galvos skausmas
  • Sunkumas skrandyje
  • Vėmimas

Nors dažniausiai simptomai nesitęsia ilgiau negu savaitę, kai kuriais atvejais gali trukti keletą mėnesių, kol jūsų žarnyno veikla vėl sugrįš į normalią būseną.

Galimos komplikacijos

Nedaugeliui žmonių, kurie gauna salmonelių infekciją, atsiranda skausmas jų sąnariuose.
Jūs galite išgirsti gydytoją ar seselę tai vadinant reaktyviu artritu. Tai gali trukti keletą mėnesių ar net ilgiau.

Jeigu pasireiškė šis sąnarių skausmas, jums taip pat gali išsivystyti skausmas šlapinantis, o jūsų akys gali skaudėti, niežtėti ar gelti.

Dehidratacija gali būti problema dėl to, nes jūs praradote per daug skysčių dėl tekančių vandeningų išmatų. Dehidratacijos požymiai yra:

  • Šlapinimasis tik nedideliais kiekiais
  • Sausas liežuvis ir burna
  • Įdubusios ir sausos akys

Jeigu salmonelių infekcija patenka į kraują, ji gali užkrėsti kūno audinius, tokius kaip:

  • Audiniai aplink jūsų smegenis ir stuburo smegenis
  • Jūsų širdies ar širdies vožtuvų pamušalas
  • Jūsų kaulai arba kaulų čiulpai
  • Kraujagyslių pamušalas

Šios infekcijos gali sukelti rimtų ligų.

Kada aš turėčiau paskambinti gydytojui?

Jeigu turite salmoneliozės infekciją, po kelių dienų ji paprastai praeina savaime. Bet jei simptomai pasireiškia vis tiek, ilgiau negu savaitę po pirmojo infekcijos gavimo, galite norėti apsilankyti pas gydytoją.

Jeigu jaunas vaikas, vyresnis suaugęs asmuo, ar asmuo su susilpnėjusia imunine sistema yra užsikrėtę, jie turėtų kreiptis į gydytoją, jeigu jie turi keletą šių simptomų ilgiau nei porą dienų:

  • Kraujas išmatose
  • Dehidratacija
  • Vyksta didelis karščiavimas.

Gydymas

Sveikiems suaugusiesiems: Jeigu pas jus yra viduriavimas su salmonelių infekcija, turėtumėte gerti daug vandens ir kitų skysčių. Gydytojas gali pasiūlyti gerti rehidratacijos skystį, pvz., Pedialyte, jeigu pas jus yra stiprus viduriavimas.

Jeigu jūsų gydytojas patvirtina, kad jūs turite salmoneliozės infekciją, jis gali paskirti antibiotikus. Turite būti tikri, kad baigsite išgerti paskirtą kursą, ir vartokite jį tiksliai taip, kaip nurodyta.

Vaikams: Jeigu jūsų vaikas turi sveiką imuninę sistemą, gydytojas gali nepaskirti jokio gydymo, bet leisti infekcijai eiti savo eiga. Bet jeigu jūsų vaikas turi stiprų karščiavimą, galbūt norėsite jam duoti acetaminofeno (Tylenol). Ir, taip pat kaip ir su suaugusiaisiais, jam reikės daug vandens.

Tam tikrais atvejais: Kūdikiams, pagyvenusiems žmonėms ir žmonėms, su susilpnėjusia imunine sistema gali prireikti antibiotikų. Gydytojai tai nusprendžia kiekvienu konkrečiu atveju. Yra keletas bakterijų tipų, kurios tapo atsparios, o tai reiškia, kad antibiotikais jų negalima sustabdyti.

Salmonelių šaltiniai

Yra daug galimų salmonelių infekcijos šaltinių. Kai kurie iš jų yra:

Mėsa. Kai kurie iš mūsų mėgstamų baltymų, virti ir valgyti, turi bakterijas. Tai yra:

  • Paukštiena (vištiena, kalakutiena ar antiena)
  • Jautiena ir veršiena
  • Kiauliena

Trąšos. Labiausiai paplitęs būdas gauti salmonelę, yra valgant mėsą ar kiaušinius, arba geriant pieną, kurie yra užkrėsti. Bet jūs taip pat galite ją gauti valgydami vaisius ar daržoves, kurie buvo kontakte su gyvūnų mėšlu, kuris ją turi.

Gyvūnų išmatos dažnai naudojamos vaisių ir daržovių trąšose, todėl žmonėms tai taip pat gali būti salmonelių šaltinis, pavyzdžiui, salotos, špinatai ar braškės.

Vanduo. Tokiu būdu taip pat gali būti užteršti produktai. Nors gyvūnų mėšlas vis dar yra kaltininkas, bet tai ne dėl to, kad mėšlas dedamas tiesiai į laukus, bet produktams auginti naudojamas užterštas vanduo.

Virimas. Jeigu daug gaminate namuose, tai, kaip ruošiate maistą, taip pat gali būti jūsų infekcijos šaltinis.

Jei jūs leisite, kad sultys iš užterštos vištienos ar kepsnio turėtų kontaktą su jūsų lapinėmis ar špinatų salotomis, jūs galite susirgti.

Rankų plovimas. Jeigu jūs einate į vonios kambarį, bet gerai nenusiplaunate rankų, galite gauti infekciją. Jeigu jūs pakeisite savo kūdikio smirdantį vystyklą, ir pamiršite po to nusiplauti rankas, taip pat galite užsikrėsti salmonelių infekcija.

Augintiniai. Kai kurie, kurie gali nešioti bakterijas, yra:

  • Šunys
  • Katės
  • Paukščiai
  • Ropliai (pvz., driežai, gyvatės ir vėžliai)

Jūs ar jūsų vaikas galite šunį ar katę paglostyti ir, to nežinodami, paliesti kailyje pasislėpusias išmatas. Jeigu jūs tada įsidėsite pirštus į burną, galite gauti infekciją.

Kaip tai dažna?

Salmonelių infekcijos (dažnai vadinamos paprastai, apsinuodijimu maistu) yra gana dažnos. Visame pasaulyje kiekvienais metais pranešama apie dešimtis milijonų atvejų.

Dauguma žmonių perserga jas be gydymo, tačiau kai kurie atvejai yra tokie sunkūs, kad žmonės turi gultis į ligoninę. Retais atvejais tai sukelia pavojų gyvybei.

Vasarą infekcijos yra dažnesnės negu žiemą – juk žmonės vykdo daugiau iškylų, kai yra karšta, negu kai šalta.

Vaikai labiau linkę gauti infekciją negu suaugusieji. Labiausiai tikėtina, kad prie mažų vaikų, ir vyresni suaugusieji, bei žmonės su silpnomis imuninėmis sistemomis gali užsikrėsti.

Prevencija

Nors salmonelės gali pasislėpti įvairiuose maisto produktuose, jūs galite padaryti daug dalykų patys, kad užtikrintumėte, kad kenksmingos bakterijos nepakenktų jūsų žarnynui:

  • Venkite valgyti žalių, ar vos pavirtų kiaušinių.
  • Nevalgykite žalios arba nevirtos jautienos, kiaulienos ar paukštienos.
  • Tinkamai atšaldykite maistą, tiek prieš virdami, tiek po to, jį patiekiant.
  • Gerai nusiplaukite savo rankas su muilu ir šiltu vandeniu prieš, ir po valgio ruošimo.
  • Prieš ruošdami maistą, virtuvės paviršius laikykite švarius.
  • Nemaišykite išvirto maisto su žaliais maisto produktais, arba nenaudokite to paties indo, jų paruošimui – pavyzdžiui, nenaudokite to paties peilio pjaustyti grybus, kurį naudojate pjaustyti žalią vištieną, ir naudokite skirtingas plokšteles arba pjaustymo lentas, jų pjaustymui.
  • Virkite kiekvieną mėsos rūšį jai tinkamoje minimalioje temperatūroje.
  • Nusiplaukite savo rankas su muilu ir vandeniu, po to kai lietėte gyvūnus, jų žaislus ir jų miegamąją vietą.
  • Gerai nuplaukite žalius vaisius ir daržoves, ir jei įmanoma, nulupkite.