Apendicitas

Net ir vaiko paklausus, kas yra apendicitas, jis tikrai pasakys, kad tai yra liga, kai labai skauda pilvą ir reikia operuoti. Iš tikrųjų apendicitas (lot. appendicitis) –  bene dažniausiai pasitaikantis pilvo negalavimas, pasibaigiantis chirurgo paslauga. Būna ūmus apendicitas, kai skausmas suriečia iškart ir taip stipriai, kad operacija tiesiog neišvengiama – kuo skubiau, tuo geriau. Bet kartais pasitaiko lėtinis apendicitas, jis klastingas, su užeinančiais ir vėl praeinančiais skausmais. Todėl pavojingas, nes negydomas gali bet kada sukelti skaudžias pasekmes.

Kas gi tas apendicitas, kurio operacija šiaip jau nėra labai sudėtinga, tačiau teisingai diagnozuoti ligą išties nelengva? Tai negalavimas, kurį sukelia vadinamosios kirmėlinės ataugos uždegimas. Kirmėlinė atauga (dar vadinama apendiksu)  – tai 5–15 cm ilgio rudimentinė aklosios žarnos ataugėlė, esanti dešinėje apatinėje vidinėje pilvo pusėje. Kam ji reikalinga ir kokia jos funkcija, nelabai aišku, tačiau įrodyta, kad vis dėlto ta aklosios žarnos „uodegytė“ įtakoja mūsų endokrininę sistemą, dalyvauja palaikant viso žarnyno mikrofloros gyvenimą ir kažkiek prisideda prie mūsų imuninės sistemos veiklos. Vadinasi, visai nereikalingu ir pavojų keliančiu organu tos ataugos nepavadinsi. O kadangi ji vis dėlto yra reikalinga, neturėtume jos ignoruoti ir provokuoti negalavimus.

Pastebėta, kad apendicitu moterys serga beveiki dukart dažniau nei vyrai, liga gali atsirasti bet kokiame amžiuje, tačiau dažnesni atvejai pasitaiko nuo 10 iki 30 metų. Vaikams iki vienerių metų apendicitas diagnozuojamas labai retai, dažniau serga nuo 7 metų ir vyresni.

Simptomai

Pilvas – tokia vieta, kur skausmas gali atsirasti dėl įvairių organų veiklos sutrikimų. Tikrą diagnozę gali nustatyti tik vidaus organų specialistas bei atlikti tyrimai. Todėl pajutus skausmus pilvo srityje nereikėtų užsiimti savigyda ar klausyti patarimų tų, kurie kažką panašaus yra patyrę ir sėkmingai išsigydė. Su pilvu nereikėtų juokauti. Nes jei tai bus apendicitas…

Prasidėjus apendicito uždegimui žmogus gali pajusti skausmą dešinėje pilvo pusėje. Pradžioje skauda ties bamba, po kokių 2-4 valandų skausmas pereina žemyn ir jau skauda ties klubu. Gali šiek tiek pakilti temperatūra, ligonis būna išbalęs, jaučia silpnumą, nori prigulti. Jei uždegimas didėja, gali prasidėti karščiavimas. Skausmas apima visą pilvą, pykina. Nors apendicitą sukelia užkietėję viduriai, tačiau kartais ligonis gali viduriuoti ir vemti. Būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Kai apendicitas ūmus ir simptomai aiškūs, gydytojams dažniausiai nebekyla abejonių dėl diagnozės. Tačiau gali pasitaikyti lėtinė ligos forma, kai skausmas pradžioje būna nedidelis, jis užeina ir vėl praeina. Žmogus gali pamanyti, kad paprasčiausiai kažką ne tą suvalgė ir tiesiog sutriko virškinimas, o gal apsinuodijo, nes dingo apetitas, ėmė pykinti. Tik kai skausmas nesiliauna ir vis stiprėja, kreipiasi į medikus. Kraujo tyrimai parodo, kad organizme yra infekcija. Ankstesniais  laikais gydytojai kartais simptomus nurašydavo kitoms ligoms. Nes dėl skirtingos pas kiekvieną žmogų kirmėlinės ataugos padėties apendicito simptomai gali būti supainioti su kitų vidaus organų negalavimais. Todėl apendicito diagnozavimas nėra toks paprastas dalykas. Šiuolaikinė medicina tikrąją priežastį nustato greičiau, todėl ligonis pagalbos sulaukia laiku.

Atvykęs gydytojas arba jei ligonis kreipiesi į šeimos gydytoją, pacientas turės atsakyti į nemažai klausimų: kada pajuto pirmuosius skausmus, ką iki to valgė, ar pykino, ar vėmė, kokia buvo temperatūra, kada paskutinį kartą tuštinosi, kokios buvo išmatos (kietos ar skystos, kokia jų spalva, gal kitoks kvapas) ir pan.

Sunkiau lėtinį apendicitą nustatyti vaikams, nes jie nelabai moka papasakoti apie savo negalavimą. Nelengva ir su  vyresnio amžiaus žmonėmis, kurių organizme apskritai dėl kitų negalavimų ir kūno pakitimų ne tik simptomai, bet ir atliekamų turimų rezultatai gali klaidinti. Ir, žinoma, nėščių moterų diagnostika itin sudėtinga. Nes skausmus dešiniajame šone galima sumaišyti su kiaušidžių problemomis.

Priežastys

Ligą sukelia taip vadinamos blogosios žarnyno bakterijos: žarnyno lazdelės, stafilokokai, enterokokai, streptokokai, anaerobinės bakterijos. Pradėjusios greitai daugintis jos iš žarnyno patenka į kirmėlinę ataugą ir ten sukelia uždegimą. Atauga sustorėja, sukietėja, joje ima kauptis pūliai. Visi esame girdėję pasakojant, kad štai kažkam trūko apendiksas. Taip ir nutinka. Tai sunki komplikacija, kai pavėluojama su operacija, arba kirmėlinė atauga plyšta operacijos metu. Jei komplikacija pereina į periotitą (pilvo ertmės uždegimą), tuokart gydymas būna ilgas ir sudėtingas. O gali ir visai liūdnai baigtis. Taigi apendicitas – ne tokia jau nekalta liga. Nustatyta, kad pasaulyje vidutiniškai nuo jo miršta 0,1 procento ligonių. Palyginti nedaug, tačiau kas gali užtikrinti, kad kažkuris iš mūsų neįeisime į šią statistiką, jei atlaidžiai žiūrėsime į savo sveikatą.

Ispanijoje atlikti eksperimentai parodė, kad 40 procentų ūmaus apendicito atvejų sukėlė kepintos saulėgrąžos ir traškučiai. Daugiausia ligonių – vaikai iki 14 metų. Galvokim, ką kramsnojam.

Taigi kodėl tos blogosios bakterijos užkariauja mūsų žarnyną? Tai nutinka tada, kai žmogus blogai tuštinasi (užkietėja viduriai), kai į žarnyną patenka svetimkūniai arba, tarkim, daugelio taip mėgstamų saulėgrąžų luobelės, vyšnių, trešnių, slyvų, vynuogių ar kitų uogų kauliukai. Vaikystėje turbūt ne vienas esame girdėję, kad negalima valgyti tų kauliukų branduolių. Jie, kaip ir blogai sukramtyti riešutai, skrandyje nesuvirškinti patenka į žarnyną ir gali pridaryti bėdų – ims ir įstigs kokiame žarnyno vingyje.

Be abejo, netinkama, nesubalansuota mityba taip pat sudaro sąlygas veistis blogosioms bakterijoms. Pavyzdžiui, jei žmogus vartoja daug mėsiško ir riebaus maisto, kuris apsunkina virškinimą, todėl žarnyne gali susidaryti kamščiai. Nesuvirškinti baltymai žarnyne pradeda pūti, taip susidaro puiki terpė blogajai florai vešėti. Piktnaudžiavimas alkoholiu taip pat provokuoja žarnyno veiklos sutrikimus.

Apendicitą gali sukelti ne tik į žarnyną patekęs nesuvirškintas maistas, bet ir kitos infekcinės bei parazitinės žarnyno ligos: neretai pas mus pasitaikanti tuberkuliozė, taip pat nors ir Lietuvai nebūdinga, bet galimai iš šiltų kraštų parsivežta dizenterija, vidurių šiltinė.  Moterims rizikos veiksnys yra lytinių organų uždegimai. Ypač didelė rizika susirgti apendicitu yra nėščiosioms. Dėl padidėjusios gimdos pasislenka akloji žarna ir kirmėlinė atauga. Nėštumo laikotarpiu moterims dažnai užkietėja viduriai, tai išties yra pavojinga. Pasikeičia imuninė sistema ir dubens organų kraujotaka. Todėl tuo laikotarpiu reikėtų ypač atidžiai kontroliuoti savo valgiaraštį.

Gydymas

Ištikus tiek ūmiam apendicito priepuoliui, tiek nustačius lėtinio susirgimo diagnozę tėra viena išeitis – operacija. Ir kuo greičiau ji bus atlikta, tuo geriau – kol netrūko kirmėlinė atauga.

Kol atvyks gydytojas, ligonis turi ramiai gulėti, jam labiausiai tinka poza ant dešinio šono ir parietus kojas. Galima ant dešinės pilvo pusės uždėti pūslę su ledu. Jokiu būdu nešildyti! Negalima duoti jokių laisvinančių ar nuskausminamųjų vaistų, nes tai iškreips klinikinius požymius. Ligoniui negalima nei valgyti, nei gerti.

Kirmėlinės ataugos (apendikso) šalinimo operacija atliekama su narkoze, tiek prieš operaciją, tiek po jos ligoniui skiriami antibiotikai, o vėliau speciali dieta. Jei operacija pavyko sėkmingai ir nebuvo jokių komplikacijų, per 3-4 savaites ligonis visiškai pasveiksta ir atgauna buvusį darbingumą.

Kaip išvengti apendicito?

Be abejo, kyla klausimas, ar įmanoma išvengti apendicito? Ką reikėtų daryti, kad nesukeltume tos kirmėlinės ataugos uždegimo? Taip, išvengti ligos įmanoma. Pirma taisyklė – subalansuota mityba, kuri užtikrintų tvarkingą žarnyno darbą. Mūsų maiste turėtų būti daug ląstelienos ir skaidulų, kurios slinkdamos žarnynu valytų jo sieneles. Ir jau šimtus kartų sveikuolių kartojama tiesa, kad mūsų racione turi vyrauti augalinis maistas – daržovės ir vaisiai. Į valgiaraštį būtina įtraukti jūrų augmeniją ir grybus. Iš raciono reikėtų išbraukti arba sumažinti iki minimumo riebius, keptus, rūkytus ir sūdytus produktus. Labai atsargiai vartoti saulėgrąžas ir riešutus. Jei jau negalime be jų gyventi, tai rekomenduojama labai ilgai ir smulkiai sukramtyti, kad nesuvirškinti gabaliukai neįstrigtų žarnyne ir nesukaltų kamščių bei uždegimų.

O, pavyzdžiui, linų sėmenys yra labai naudingi. Jų galima dėti į salotas, sriubas, košes. Galima vartoti ir šalto spaudimo sėmenų aliejų. Rekomenduojama kiekvieną rytą valandą iki pusryčių išgerti vieną valgomąjį šaukštą aliejaus. Žarnynas veiks „kaip pateptas“.

Mūsų žarnyno sveikatai labai naudingi rauginti pieno produktai, kurie sukuria palankia terpę gyvuoti gerosioms bakterijoms, kovojančioms su blogosiomis savo kaimynėmis.

Kaip jau buvo minėta, apendicitą gali sukelti ne tik blogai sukramtyti riešutai, saulėgrąžų sėklos, bet taip pat ir uogų kauliukai, kurie, patekę į žarnyną, taip pat gali jame įstrigti ir sukelti uždegimą.

Taigi norint neapkrauti virškinimo, maistą reikia valgyti lėtai, o ne ryti paskubomis, kiekvieną kąsnį gerai sukramtyti. Sveiko žarnyno, o taip pat viso organizmo sveikatos prielaida – reguliarus tuštinimasis. Geriausia, kai tai įvyksta ryte. Nes per naktį, kol mes miegame, žarnynas aktyviai dirba – ruošia pašalinti iš organizmo visus šlakus ir atliekas. Ir jeigu mes išeiname į darbus nešini visu tuo „kroviniu“, … vargšas mūsų kūnas.

Kad maisto atliekos lengvai pasišalintų iš organizmo, rekomenduojama iki pusryčių išgerti stiklinę vandens. Be abejo, reikėtų nepamiršti vandenį gurkšnoti visą dieną. Žinoma, tinka ir arbatos, ir šviežios sultys.

Dar keletas žodžių apie vaisius. Valgant obuolius ir kriaušes nereikia jų lupti, būtina valgyti su žievelėmis. Nes iš dalies apvirškintos, jos gerai išvalo žarnyną. Be to, šie mūsų kraštų vaisiai – tai mūsų organizmui priimtini vitaminai ir ląsteliena.

Kad mūsų organizmas veiktų kaip laikrodukas, turėtume ir paisyti laikrodžio. Tai reiškia, kad valgyti reikia visada tuo pačiu metu. Pusryčiauti turėtume po valandos, kai atsikeliame; pietauti vidurdienį, o vakarieniauti ne vėliau kaip 19 valandą. Dieną tarp valgymų galima užkandžiauti: suvalgyti obuolį, sugraužti morką ar kitą daržovę, pakrimsti džiovintų vaisių. Tik paskui reikėtų užsigerti vandens. Negalima eiti miegoti su prikimštu skrandžiu, o tuo labiau keltis naktį ir lįsti į šaldytuvą.

Lengva mankšta ryte ne tik pabudins organizmą, bet ir pagerins žarnyno funkcijas. Aktyvus gyvenimo būdas, pasivaikščiojimai, važiavimas dviračiu, plaukiojimas – visa tai gerina medžiagų apykaitą ir viso organizmo tonusą. Ir jokių žalingų įpročių!

Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

Ar visada nurijus vyšnios ar vynuogės kauliuką reikia tikėtis apendicito?

Nebūtinai. Dažniausiai kauliukai sėkmingai pasišalina iš žarnyno, jei žmogaus virškinimo ir šalinimo sistema veikia tvarkingai, mityba subalansuota, žmogus gyvena aktyviai, daug juda.

Ar po apendicito operacijos žmogus gali jausti jo pasekmes?

Apendicito operacija nėra visiškai be rizikos. Po operacijos galima vidaus organų ir pjūvio infekcija, taip pat alerginė reakcija kažkokiems medikamentams. Visa tai iki operacijos turėtų būti aptarta su chirurgu.

Ar po apendicito operacijos žmogus turėtų keisti savo gyvenimo būdą?

Taip, jei ankstesnis jo gyvenimo būdas buvo apendicito priežastis. Tačiau kitais atvejais nebūtina nei speciali dieta, nei specialūs fiziniai pratimai.

Ar apendicitas visada turi baigtis operacija?

Operacija būtina, jei ligonio būklė kritinė. Tačiau kitais atvejais, pavyzdžiui, jei pacientas neseniai patyrė širdies priepuolį, šiaip sunkiai serga arba nėščiosioms pirmaisiais nėštumo mėnesiais galimas gydymas antibiotikais.

Ar skalpelis – vienintelis įrankis pašalinti apendiksą, ar yra kitų variantų?

Medicinos pasiekimai nestovi vietoje. Galima ir laparoskopinė chirurgija, kai tam tikroje pilvo  vietoje padaromi nedideli įpjovimai, pro kuriuos įleidžiamos specialios adatos ir, panaudojant optiką, televizorių ir elektros prietaisus, atliekama analogiška operacija.

Ar apendicitas gali turėti fatalines pasekmes?

Be abejo, kaip ir kiekviena negydoma liga.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!