Balandėliai

Balandėliai nėra vien tik lietuvių vienas iš tradicinių patiekalų. Juos gamina lenkai, ukrainiečiai, baltarusiai, Kaukazo tautos, rusai ir lietuviai. Nors tautos ir labai skirtingos, tačiau balandėlių gamyba nelabai skiriasi. Skiriasi tik naudojama mėsa, prieskoniai.

Balandėlių gamyba nėra sudėtinga, juos suvynioti ilgai neužtruksite, daugiau laiko užtrunka jų troškinimas. Tačiau uždėję puodą ant viryklės ir kaitindami balandėlius ant silpnos ugnies, spėsite ir apsitvarkyti namuose.

Yra žmonių, kurie nemėgsta kopūsto, todėl išvirtą balandėlį valgo be kopūsto, o tik jo įdarą, bet balandėliai patiks visiems. Rinkdamiesi kopūstą žiūrėkite, kad jis nebūtų storais lapais, kuo plonesni lapai, tuo balandėliai skanesni.  Gal jums pavyks pagaminti taip, kad nei vienas balandėlis nebūtų išvyniotas. Sėkmės.

Dažniausiai užduodami klausimai

Dažniausiai užduodami klausimai

Kiek laiko trunka pagaminti balandėlius?

Pagaminti balandėlius trunka apie valandą arba pusantros, priklausomai nuo gaminamų balandėlių kiekio.

Kiek laiko reikėtų kopūstą kaitinti verdančiame vandenyje?

Tai labai priklauso ir nuo to koks kopūsto dydis. Galima kopūstą kiek pakaitinti, nuimti keletą lapelių ir dar pakaitinti, kad viršutiniai lapai nepervirtų.

Kiek maždaug balandėlių gaunasi iš tokio mėsos, ryžių ir morkų kiekio?

Balandėlių kiekis labai priklauso nuo to, kokio dydžio juos darysite. Normalaus dydžio balandėlių iš tokio kiekio gaunasi apie 15 vienetų.

Kiek kopūsto galvų reikia pagaminti balandėliams?

Balandėliams pagaminti pakanka vieno vidutinio dydžio šviežio kopūsto galvos. Bet galima naudoti ir du nedidelio dydžio kopūstus. Kokius turite tokius ir naudokite, čia nėra griežtos tvarkos.

Ar būtina suvyniotus balandėlius dar apkepti keptuvėje?

Ne, tai tikrai nėra būtina. Balandėliai ir neapkepti, tiesiog suvyniojami ir troškinami, gaunasi nuostabaus skonio.

Ingredientai

Ingredientai

Balandėliams reikės:

  • 500 gramų mėsos faršo (galima naudoti kiaulieną, jautieną)
  • 1 didelis šviežias kopūstas
  • 1 maišelis virtų ryžių
  • Mėsos prieskonių, pipirų, druskos pagal skonį
  • 1 svogūnas
  • 1 – 2 morkų
  • Pomidorų pastos
  • ½ indelio grietinės
  • Žiupsnelis smulkintų krapų

Garnyrui:

  • 8 – 12 vidutinio dydžio bulvių
  • Žiupsnelis smulkintų prieskoninių žolelių
  • Druskos
Gaminimas

Gaminimas

  1. Pirmiausia išsiverdame ryžius, tačiau nepervirkite. Reikėtų, kad jie dar būtų kietoki, nes dar troškinsis balandėliuose.
  2. Tada reikėtų susitvarkyti su kopūstu. Išskobiame kopūsto kotą. Imame didelį puodą su vandeniu ir dedame jį ant viryklės, kaitiname vandenį, kol užvirs. Užvirus vandeniui dedame į puodą šviežio kopūsto galvą. Pakaitiname ir paliekame kopūstą karštame vandenyje kol pasiruošime mėsos ir ryžių įdarą.
  3. Imame faršą maišome su sutarkuotu arba smulkiai supjaustytu svogūnu, pipirais, druska, prieskoniais ir burokine tarka sutarkuotais morkomis. Morkas tarkuokite smulkiąja tarkos puse. Sudedame išvirtus ryžius ir dar kartą viską gerai išmaišome.
  4. Paruošę įdarą galime grįžti prie kopūsto. Imame kopūstą iš vandens ir atsargiai lapelį po lapelio nuimame.
  5. Imame kopūsto lapą ir vyniojame mėsos, ryžių ir morkų įdarą. Taip padarome su visais kopūstų lapais.
  6. Suvyniotus balandėlius gražiai sudedame į puodą, apipilame pomidorų pasta ir užpilame vandeniu. Vandens nepadauginkite, jis tik vos turėtų apsemti balandėlius.
  7. Puodą dedame ant viryklės ir troškiname balandėlius apie 40 minučių ant silpnos ugnies.
  8. Balandėlių troškinimosi pabaigoje užkaičiame kitą puodą su vandeniu, kuriame išverdame bulves. Pabarstome prieskoninėmis žolelėmis ir įdedame žiupsnį druskos.
  9. Pabaigoje pasižiūrime ar balandėliai turi labai daug skysčio jei taip, reikėtų truputi nupilti. Jei norisi, kad padažas būtų tirštesnis galima patirpinus sviestą į jį įdėti truputį miltų,viską gerai išmaišius supilti ant balandėlių ir užpylus grietinės dar keletą minučių troškinti.
  10. Pasibaigus visam procesui pabarstome balandėlius smulkintais krapais ir galime skanauti. Pateikiame su virtomis bulvėmis. Skanaus.

 

Geri patarimai

Geri patarimai

  • Virdami ryžius pasistenkite jų nepervirti. Jie turėtų neprarasti savo standumo.
  • Vietoj pomidorų pastos galima naudoti kečupą ar savo sultyse konservuotus pomidorus.
  • Suvyniotus balandėlius prieš dedant į puodą galima pavolioti miltuose ir apkepti keptuvėje tada kopūstas tampa dar skanesnis.
  • Apvirtą kopūstą neišmeskite, galite iš jo pasigaminti gardžią kopūstų sriubą ar kopūstų blynelius.
  • Kad kopūsto lapai gražiai nusiimtų kopūstą galima ne tik kaitinti ant ugnies puode, bet ir kokias 5 minutes pakaitinti mikrobangų krosnelėje, lapai atsiskiria, bet lieka žali.

Pasidalink su draugais!