Čeburėkai

Čeburėkai – valgomi kaip užkandis arba kaip pagrindinis patiekalas. Įvairiausių dydžių, formų ir skonių. Gero kulinaro pagaminti čeburėkai turėtų būti sultingi, traškančios tešlos. Juos labai mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Svarbiausia tarp gausos receptų nepasiklysti ir išsirinkti geriausią, kurio dėka jūsų patiekalas nudžiugins tiek namiškius, tiek atvykusius svečius. Šiame straipsnyje jūs rasite kone geriausią, skaniausių čeburėkų receptą. Tradiciškai patiekalo įdaras yra mėsa, bet mes jums pasiūlysime ir vegetariškus čeburėkus, kurių įdaro pagrindinis ingredientas – varškė.

Ingredientai

Tešlai

  • 800g miltų
  • 350ml vandens arba kefyro (jei pasirinkote kefyrą, į jį įpilkite šaukštelį sodos)
  • 1 kiaušinis
  • 3 valgomi šaukštai aliejaus
  • Druskos pagal skonį
  • Pipirų pagal skonį (nebūtina)

Įdarui

  • 500g kiaulienos arba jautienos faršo (gali būti ir maišytas)
  • 1 kiaušinis
  • 1 didesnis svogūnas
  • Mėsos prieskoniai pagal skonį (nebūtina)
  • 2 česnakų skiltelės (nebūtina)
  • Krapai pagal skonį
  • Druskos žiupsnelis
  • Pipirų pagal skonį

Kepimui

  • 500ml aliejaus

Gaminimo eiga

Tešlos gaminimas

Supilame į vandenį aliejų, druską, pipirus bei miltus. Viską gerai išmaišome. Po truputį į miltus pilame vandenį ir pradedame minkyti tešlą. Tešlą reikėtų minkyti iki kol ji taps minkšta ir elastinga, nekimbanti prie rankų. Minkome apie 10 minučių.

Jei gaminant tešlą naudojate kefyrą, į jį reikėtų įdėti šaukštelį sodos, gerai išmaišyti ir vienai minutei palikti nusistovėti. Paskui jau suberiame druską, pipirus, miltus ir maišome, kai maišyti darosi sunkiau, pradedame minkyti tešlą.  Tešlą minkome apie 10 minučių.

Geriausia jau suminkytą tešlą palikti pastovėti kol gaminsite čeburėkų įdarą.

Įdaro gaminimas

Pirmiausia labai smulkiai supjaustome česnakus, svogūną ir sukapojame krapus. Viską supjausčius sudedame į indą su faršu, įmušame kiaušinį ir viską gerai išmaišome. Į mišinį suberiame druską, pipirus ir dar kartą gerai išmaišome. Faršą galima paskaninti ir kitais, jūsų mėgstamais prieskoniais.

Čeburėkų formavimas

Kočiavimui pirmiausia reikėtų pasiruošti stalą. Ant švariai nuvalyto stalo pabarstome miltų. Atskiriame tešlos gabaliuką, dedame jį ant miltuoto stalo ir gerai iškočiojame. Ant iškočioto plono blyno dedame apskritimo formelę (kaip formelę galima panaudoti puodelį ar dubenėlį, priklausomai kokio dydžio čeburėkų norėsite). Į blyno vidurį įdedame šaukštą įdaro, jį paskirstome ir sulenkiame pusiau. Kraštus gerai užspaudžiame rankomis ir dar papildomai užspaudžiame šakute, kad kepant čeburėkas neprasidarytų.

Kepimas

Į puodą ar gilesnę keptuvę supilame aliejų ir gerai jį įkaitiname. Aliejaus reikia tiek, kad jis visiškai apsemtų čeburėką. Kepame iš abiejų pusių kol gražiai apskrus.

Vegetariniai čeburėkai

Ingredientai

Tešlai

  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai vandens
  • 4 šaukštai grietinės
  • 250 g miltų
  • Druska, pipirai
  • Žiupsnelis cukraus

Įdarui

  • 300 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • Pundelis šviežių krapų
  • Druska pagal skonį

Kepimui

  • 500 ml aliejaus

Gaminimo eiga

Tešlos gaminimas

Visus tešlai reikalingus ingredientus sudedame į vieną indą palaipsniui ir viską gerai išmaišome. Maišome vis po truputį pilant miltus, kai maišyti pasidaro sunku pradedame minkyti tešlą. Ją minkome apie 10 – 15 minučių, kol ji pasidaro švelni ir elastinga. Svarbiausia išminkyti vis įberiant miltų, kad tešla nebeliptų prie rankų. Išminkytą tešlą paliekame pastovėti kol ruošiame įdarą.

Įdaro gaminimas

Į indą su varške sudedame susmulkintus krapus, pagardiname druska ir įmušame kiaušinį. Visus sudėtus produktus gerai išmaišome.

Čeburėkų formavimas

Čeburėkai formuojami taip pat kaip ir su mėsos įdaru. Svarbiausia gerai užspausti patiekalo kraštelius, kad kepant aliejuje jie neprasivertų.

Kepimas

Kepimas gali trukti kiek trumpiau nei čeburėkų su mėsa, nes varškė kepama trumpiau nei mėsa. Svarbiausia stebėti gaminio spalvą ir kai jie tampa auksiniai ir kiek parudavę juos galima išimti iš keptuvės ar puodo. Kepant reikėtų apversti ir pakepti abi čeburėko puses.

Šis puikus patiekalas skanus tiek ką tik iškeptas, tiek atvėsęs. Tad per daug prigaminus čeburėkų nereikės šildyti, juos galima valgyti jau atvėsusius, kaip užkandį.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Ką rinktis tešlos gaminimui vandenį ar kefyrą?

Abu produktai puikiai tinka čeburėkų tešlos gaminimui. Norint minkštesnių čeburėkų patartina naudoti kefyrą, o jei mėgstate trapesnės tešlos čeburėkus, naudokite vandenį.

Kokia mėsa geriausia čeburėkų įdarui?

Čeburėkų įdarui geriausiai tinka jautiena arba kiauliena. Galima rinktis ir maišytą faršą.

Kuo dar galima įdaryti čeburėkus?

Tradiciniai čeburėkai įdaromi mėsa, bet įdarui puikiai tinka ir varškė su krapais.

Kiek laiko kepami čeburėkai?

Čeburėkai kepami iki kol gražiai apskrunda abi pusės.

Kiek aliejaus sunaudojama čeburėkų kepimui?

Čeburėkų kepimui reikia apie 500 ml aliejaus. Aliejus turėtų apsemti čeburėką.

Kiek laiko reikia kočioti tešlą?

Norint, kad tešla būtų nelipni ir elastingą ją reikėtų kočioti apie 10 – 15 minučių.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!