Cepelinai

Cepelinai – tradicinis lietuvių patiekalas, kuris dažniausiai gaminamas mūsų tėvų ir senelių. Šiuolaikinis jaunimas, mažai gamina cepelinus  galvodami, kad tai sudėtinga ir reikalauja labai daug laiko. Tačiau taip tikrai nėra, tereikia pamėginti ir tai suprasite.  Kiekviena šeimininkė turi savo cepelinų recepto variantą. Kiekvieną kartą gaminant, cepelinai gaunasi vis kitokie, taip yra dėl to, kad tai priklauso nuo bulvių rūšies, bet viską padarius tinkamai, cepelinai gausis tiesiog nuostabūs. Palepinsite savo šeimyną, jie bus labai patenkinti.

Ingredientai

Cepelinams reikė:

(gaunasi apie 15 vidutinio dydžio cepelinų)

  • 25 – 30 didelių(vidutinių) nuskustų bulvių
  • 4 – 5 vidutinio dydžio virtos bulvės
  • Druskos pagal skonį

Mėsos įdarui:

  • 300 – 400 gramų kiaulienos (galima kiaulieną maišyti su jautiena)
  • 1 nedidelis sutarkuotas buroline tarka svogūnas
  • Druskos
  • Pipirų
  • mėsos prieskonių pagal skonį

Varškės įdarui:

  • 300 – 400 gramų varškės
  • 1 kiaušinis
  • Druskos
  • Pipirų
  • kapotų peletrūnų, arba mėtų, krapų, arba kitų mėgiamų prieskoninių žolių

Padažui:

  • 1 svogūnas
  • Kiaulienos šoninės, spirgų
  • Grietinės

Gaminimo eiga

  1. Iš pradžių nuskutame bulves. Keletą bulvių imame ir išverdame, likusias bulves turime sutarkuoti. Tai galime daryti rankine tarka, arba elektrine, su kuria tai padarysite greitai ir be jokio vargo. Sutarkuotas bulves reikia nusunkti.
  2. Iš bulvių išsunktą skystį neišpilkite, bet laukite, kol nusės krakmolas. Tada skystis nupilamas, o krakmolas sudedamas į tarkius.
  3. Išvirtas bulves sugrūdame, kai jos atvėsta sudedame visą bulvių košę į nusunktus, žalių bulvių tarkius. Įdedame druskos pagal skonį ir viską gerai išminkome.
  4. Dedame puodą su vandenių ant viryklės. Kol vanduo virs galėsime imtis cepelinų darymo.
  5. Imame po nedidelį tešlos gabalėlį ir delne suformuojame blyną, į jį idedame šaukštą įdaro, užlenkiame kraštus ir rankomis užspaudžiame kraštelius. Darome pailgus kukulius.
  6. Kai vanduo užverda į jį idedame druskos ( pagal skonį). Ir sudedame cepelinus, priklausomai nuo puodo dydžio dedame ir cepelinų kiekį, nereikėtų dėti labai daug, nes jie gali sukibti, verdame cepelinus apie 25 – 30 min. Kas keletą minučių, reikėtų atsargiai pamaišyti.
  7. Kol cepelinai verda, galime pasidaryti padažą. Riebaluose kelias minutes pakepinama kiaulienos šonine arba spirgai, sudedame smulkintus svogūnus, pakepiname dar kelias minutes, tuomet supilame grietinę.
  8. Išvirusius cepelinus sudedame į gilią lėkštę ir užpilame padažu, jei nemėstate šoninės ar spirgų, cepelinus galima valgyti tik su grietine. Skanaus.

Geri patarimai

  • Stenkitės nepervirti cepelinų, nes jie gali ištišti.
  • Visada į bulvių tarkius įdėkite ir virtų bulvių, cepelinai taps minkšti.
  • Jei norime, kad cepelinai neprarastų šviesios spalvos, į tešlą reiktų įdėti vitamino c.
  • Cepelinams nėra būtina gaminti padažo, jei nemėstate šoninės ar spirgų, galima valgyti tik su grietine.
  • Kas nemėgsta mėsos galite pasidaryti cepelinus su varške, skonis nuostabus.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kiek laiko užtrunką pasigaminti cepelinus?

Cepelinus pagaminti užtrunka labai įvairiai. Priklausomai kiek žmonių sudaro jūsų šeimyną, ir kiek cepelinų žadate virti, tai gali trukti nuo valandos iki pusantros.

Kokią mėsą naudoti cepelinų įdarui?

Galima naudoti tik kiaulieną, galime kiaulieną maišyti su jautiena. Cepelinai taip pat gali būti ir su plaučiukų įdaru.

Kodėl cepelinai kartais subliūkšta?

Taip gali atsitikti dėl to, kad kai kurios bulvės nėra krakmolingos, jei naudojate tokias bulves, reikėtų tiesiog papildomai įdėti sauso krakmolo arba rinktis kitos rūšies bulves, kurios bus krakmolingesnės.

Ar tiesa, kad į cepelinų tešlą įdėjus vitamino C, cepelinai būna šviesios spalvos?

Taip, tai yra tiesa, taip pat vietoj vitamino C galima į tešlą sutarkuoti porą vienetų svogūnų gumbų.

Ar būtinai virtos bulvės, kurios naudojamos įdėti į žalius bulvių tarkius, turi būti verdamos su lupena?

Nėra būtina, galima virti ir iš karto nuskustas bulves.

Ką daryti, kad formuojant cepelinus tešla neliptų prie rankų?

Kad cepelinų tešla neliptų prie rankų ir gautusi gražios formos cepelinai juos formuodami sudrėkinkite rankas vandeniu.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!