Cholesterolis yra lipidų rūšis, tai yra vaškinė, į riebalus panaši medžiaga, kurią jūsų kepenys gamina natūraliai. Tai yra gyvybiškai svarbi ląstelių membranų, tam tikrų hormonų ir vitamino D susidarymui. Cholesterolis netirpsta vandenyje, todėl negali pats keliauti per kraują, o kad padėtų transportuoti cholesterolį, jūsų kepenys gamina lipoproteinus.
Lipoproteinai yra dalelės, pagamintos iš riebalų ir baltymų, kurie perneša cholesterolį ir trigliceridus – kitos rūšies lipidus, per kraujo sistemą. Dvi pagrindinės lipoproteinų formos yra mažo tankio lipoproteinai (MTL) ir didelio tankio lipoproteinai (DTL). Jei jūsų kraujyje yra per daug MTL cholesterolio, kurį perneša mažo tankio lipoproteinai, jis vadinamas aukštu cholesterolio kiekiu. Negydomas aukštas cholesterolio kiekis gali sukelti daug sveikatos problemų, įskaitant širdies priepuolį ar insultą. Padidėjęs cholesterolio kiekis paprastai nesukelia jokių simptomų, todėl svarbu reguliariai tikrinti cholesterolio kiekį.
Mažo tankio lipoproteinai (MTL) dažnai vadinami „bloguoju cholesteroliu“, nes perneša cholesterolį į arterijas. Jei jūsų MTL cholesterolio kiekis yra per didelis, jis gali kauptis ant jūsų arterijų sienelių, o toks susikaupimas dar žinomas kaip cholesterolio plokštelė. Ši plokštelė gali susiaurinti jūsų arterijas, apriboti kraujotaką ir padidinti kraujo krešulių riziką ir jei kraujo krešulys užkemša širdies ar smegenų arteriją, tai gali sukelti širdies priepuolį ar insultą. Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, daugiau nei trečdalis suaugusių turi padidėjusį MTL cholesterolio kiekį.
Didelio tankio lipoproteinai (DTL) kartais vadinami „geru cholesteroliu“, nes jie padeda grąžinti MTL cholesterolį į kepenis, kad jis būtų pašalintas iš kūno, o tai padeda išvengti cholesterolio plokštelių susidarymo arterijose. Jei turite sveiką DTL cholesterolio kiekį, tai gali padėti sumažinti kraujo krešulių, širdies ligų ir insulto riziką.
Trigliceridai yra dar viena lipidų rūšis, kuri skiriasi nuo cholesterolio. Kūnas naudoja cholesterolį ląstelėms ir tam tikriems hormonams kurti, o trigliceridus naudoja kaip energijos šaltinį. Kai suvalgote daugiau kalorijų, nei jūsų kūnas gali iš karto sunaudoti, jis paverčia šias kalorijas į trigliceridus ir kaupia juos riebalų ląstelėse. Be to, kūnas taip pat naudoja lipoproteinus, kad jūsų kraujyje cirkuliuotų trigliceridai. Jei reguliariai valgote daugiau kalorijų, nei jūsų kūnas gali sunaudoti, trigliceridų kiekis gali padidėti, o tai gali padidinti kelių sveikatos problemų, įskaitant širdies ligas ir insultą, riziką.
Jei esate 20 metų ar vyresnis, širdies asociacija rekomenduoja tikrinti cholesterolio kiekį bent kartą per ketverius ar šešerius metus, o jei anksčiau buvo padidėjęs cholesterolio kiekis ar kiti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai, gydytojas gali nurodyti dažniau tirti cholesterolio kiekį. Gydytojas gali naudoti lipidų skydelį bendram cholesterolio kiekiui, taip pat MTL cholesterolio, DTL cholesterolio ir trigliceridų kiekiui matuoti. Bendras cholesterolio kiekis yra bendras cholesterolio kiekis kraujyje: tai apima MTL ir DTL cholesterolį. Jei bendrojo cholesterolio arba MTL cholesterolio kiekis yra per didelis, gydytojas diagnozuos aukštą cholesterolio kiekį. Aukštas cholesterolio kiekis yra ypač pavojingas, kai MTL lygis yra per didelis, o DTL – per mažas.
Norėdamas išmatuoti cholesterolio kiekį, gydytojas atliks paprastą kraujo tyrimą, kuris gali būti naudojamas bendram cholesterolio, MTL cholesterolio, DTL cholesterolio ir trigliceridų kiekiui įvertinti. Prieš šį tyrimą gydytojas gali paprašyti bent 12 valandų vengti valgyti ir gerti.
Daugeliu atvejų aukštas cholesterolio kiekis yra „tyli“ problema, nes paprastai tai nesukelia jokių simptomų, todėl daugelis žmonių net nesuvokia, kad turi aukštą cholesterolio kiekį, kol tai nesukelia rimtų komplikacijų, tokių kaip širdies priepuolis ar insultas. Štai kodėl svarbu reguliariai tikrinti cholesterolio kiekį.
Įvairaus amžiaus, lyties ir tautybės žmonės gali turėti aukštą cholesterolio kiekį, todėl tyrinėkite strategijas, kaip sumažinti padidėjusio cholesterolio ir susijusių komplikacijų riziką.
Jums gali būti didesnė rizika susirgti aukštu cholesterolio kiekiu, jei:
Jei negydoma, didelis cholesterolio kiekis gali kauptis ir sukelti plokštelių susidarymą arterijose, o laikui bėgant ši plokštelė gali susiaurinti arterijas. Ši būklė vadinama ateroskleroze, kuri yra rimta būklė, nes gali apriboti kraujo tekėjimą per jūsų arterijas. Tai taip pat padidina riziką susirgti pavojingais kraujo krešuliais.
Aterosklerozė gali sukelti daugybę gyvybei pavojingų komplikacijų, tokių kaip:
Kad padėtų jums pasiekti ir palaikyti sveiką cholesterolio kiekį, gydytojas gali rekomenduoti pakeisti savo mitybą:
Maisto produktai, kuriuose yra daug cholesterolio, sočiųjų riebalų arba trans-riebalų, yra šie:
Valgydami žuvį ir kitus maisto produktus, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, gali sumažėti MTL lygis, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė ir silkė yra turtingi omega-3 šaltiniai. Graikiniai riešutai, migdolai, maltos linų sėklos ir avokadai taip pat turi omega-3.
Kai kuriais atvejais gydytojas gali paskirti vaistus, kurie padės sumažinti cholesterolio kiekį, pvz.:
Kai kuriuose produktuose yra vaistų derinys, padedantis sumažinti cholesterolio pasisavinimą iš maisto ir sumažinti cholesterolio gamybą kepenyse. Vienas iš pavyzdžių yra ezetimibo ir simvastatino (Vytorin) derinys.
Kai kuriais atvejais galite sumažinti cholesterolio kiekį nevartodami vaistų, pavyzdžiui, gali pakakti maistingos dietos, reguliariai mankštintis ir vengti rūkyti tabako gaminius. Kai kurie žmonės taip pat teigia, kad kai kurie vaistažolių ir maisto papildai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, pavyzdžiui:
Svarbu. Prieš pradėdami vartoti vaistažolių ar maisto papildų, visada pasitarkite su gydytoju, nes kai kuriais atvejais jie gali sąveikauti su kitais vaistais, kuriuos vartojate.
Negalima kontroliuoti genetinių padidėjusio cholesterolio rizikos veiksnių, tačiau gyvenimo būdo veiksnius galima valdyti, todėl norėdami sumažinti riziką susirgti aukštu cholesterolio kiekiu:
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja visiems suaugusiesiems tikrinti cholesterolio kiekį kas 4–6 metus, pradedant nuo 20 metų, tada cholesterolio kiekis gali pradėti didėti.
Senstant cholesterolio kiekis linkęs kilti. Paprastai vyrams yra didesnė rizika susirgti per dideliu cholesterolio kiekiu nei moterims, tačiau po menopauzės moterims rizika padidėja. Tiems, kuriems yra didelis cholesterolio kiekis ir kiti širdies rizikos veiksniai, pvz., diabetas, rekomenduojama dažniau tikrintis.
Vaikai, kurie yra fiziškai aktyvūs, valgo daug maistinių medžiagų turinčią dietą, neturi antsvorio ir kurių šeimoje nėra padidėjusio cholesterolio, turi mažesnę riziką susirgti aukštu cholesterolio lygiu. Dabartinės gairės rekomenduoja visiems vaikams patikrinti cholesterolio kiekį nuo 9 iki 11 metų, o vėliau – nuo 17 iki 21 metų. Vaikai, turintys daugiau rizikos veiksnių, tokių kaip cukrinis diabetas, nutukimas ar šeimoje yra buvęs didelis cholesterolio lygis, turėtų būti tikrinami nuo 2 iki 8 metų ir vėl nuo 12 iki 16 metų.
Jūsų gydytojas gali rekomenduoti didelio cholesterolio lygio gydymo planą, apimantį gyvenimo būdo pakeitimus ir galbūt vaistus. Tai priklausys nuo tokių veiksnių kaip kiti vartojami vaistai, jūsų amžius, lytis ir bendra sveikata.
Vaistai taip pat gali būti naudojami cholesterolio, pvz., trigliceridų, veiksniams gydyti. Jie gali būti naudojami be kai kurių aukščiau išvardytų vaistų.
Yra keletas pastebimų padidėjusio cholesterolio simptomų. Simptomai, tokie kaip insultas ar širdies priepuolis, gali būti vienintelis padidėjusio cholesterolio kiekio pažeidimo rodiklis. Dauguma žmonių turėtų tikrinti cholesterolio kiekį kraujo tyrimu kas 4–6 metus. Gydytojas gali rekomenduoti dažniau tikrintis, jei:
Kiaušiniai yra vienas maistingiausių maisto produktų planetoje. Tiesą sakant, visame kiaušinyje yra visos reikalingos maistinės medžiagos, tačiau kiaušiniai įgijo blogą reputaciją, nes tryniuose yra daug cholesterolio. Turite žinoti, kad suvalgius kelis kiaušinius cholesterolio kiekis nepadidės.
Daugelį dešimtmečių žmonėms buvo patarta apriboti kiaušinių – ar bent jau kiaušinių trynių – vartojimą. Viename vidutinio dydžio kiaušinyje yra 186 mg cholesterolio, tai yra 62% rekomenduojamos paros normos (RDI). Priešingai, baltymuose yra daugiausia baltymų ir mažai cholesterolio. Bendros rekomendacijos apima ne daugiau kaip 2–6 trynius per savaitę. Nors valgant kelis kiaušinius per dieną kai kuriems žmonėms gali padidėti cholesterolio kiekis kraujyje, jie pakeičia „blogąsias“ MTL daleles nuo mažų ir tankių iki didelių.
Tačiau tyrimas rodo, kad žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu ir valgantiems daug kiaušinių, padidėja širdies ligų rizika. Poveikis sveikatai taip pat gali priklausyti nuo likusios dietos. Laikantis mažai angliavandenių turinčios dietos, kuri yra geriausia dieta diabetu sergantiems žmonėms, kiaušiniai pagerina širdies ligų rizikos veiksnius.
Kiaušiniai turi keletą kitų privalumų sveikatai, nes:
Naujas tyrimas parodė, kad cholesterolis gali būti pagrindinis komponentas vėžinėse ląstelėse, kurios tampa atsparesnės ir gali metastazuoti. Vėžio ląstelės patiria „stresą“, kai bando metastazuoti ir plisti iš pradinės vėžio vietos. Dažnai jie miršta dar nespėję migruoti. Mokslininkai dabar teigia, kad didelis cholesterolio kiekis gali padėti vėžio ląstelėms išgyventi šį įtemptą procesą. Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad aukštas cholesterolio kiekis taip pat gali būti susijęs su padidėjusia krūties vėžio plitimo tikimybe, taip pat su blogesnėmis daugelio kitų vėžio pasekmėmis, nes cholesterolio kiekis buvo susijęs su vėžinių ląstelių tapimu atsparesnėmis.
Anksčiau buvo atrastas ryšys tarp didelio cholesterolio kiekio ir estrogenų teigiamo krūties ir ginekologinio vėžio. Nustatyta, kad vėžys, kuris naudojo estrogeną, gali klestėti iš cholesterolio komponentų, kai kurie iš jų yra panašūs į estrogeną, todėl gali augti vėžys. Nors didžioji dalis ankstesnių tyrimų buvo susiję su krūties ir kitomis ginekologinėmis vėžio formomis, atrodo, kad tą patį cholesterolio kiekį didinantį procesą galima pastebėti ir kitų tipų navikuose ir vėžiuose, tokiuose kaip melanoma.