Čili sriuba

Čili sriuba – Teksaso valstijos nacionalinis valgis. Šis sotus ir labai skanus patiekalas greitai išplito visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Dažnai suvalgius čili sriubą antro patiekalo ir nebereikia, nes sriuba tiršta ir maistinga. Čili sriuba ar čili troškinys? Tai priklauso tik nuo vandens kiekio, jei norime mėgautis ne sriuba, o tirštu troškiniu, tiesiog įpilame labai mažai vandens.

Šiame straipsnyje rasite nuostabios čili sriubos (klasikinės ir vegetariškos) receptus ir žinoma gerus patarimus, kurių dėka jūsų pagaminta sriuba pasižymės puikiu skoniu!

Klasikinė čili sriuba

Ingredientai

  • 500 gramų faršo (bet kurios mėsos faršas)
  • 4 vidutinio dydžio pomidorai arba 3 dideli
  • 250 gramų pomidorų padažo arba pomidorų pastos
  • 1 čili pipiras
  • 400 gramų konservuotų pupelių (labiausiai tinka pupelės konservuotos aitriųjų paprikų arba pomidorų padaže)
  • 2 vidutinio dydžio paprikos
  • Mėsos prieskonių
  • Druskos
  • Pipirų
  • Mėgstamų prieskonių
  • 50 gramų tarkuoto sūrio pabarstymui
  • Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia įkaitiname keptuvę, įpilame šiek tiek aliejaus ir sudedame faršą, beriame mėsos prieskonius, druską, pipirus, mėgstamus prieskonius ir viską gerai išmaišome. Faršą išskirstome itin kruopščiai, kad neliktų sukibusių mėsos gumulų. Įpilame šiek tiek pomidorų padažo arba pomidorų pastos ir dar patroškiname.
  2. Dabar supjaustome nedideliais gabalėliais daržoves: paprikas, pomidorus ir čili pipirą. Jei norite, kad troškinys nebūtų labai aštrus galima nedėti čili pipiro sėklyčių. Visas supjaustytas daržoves sudedame į blenderį ir sutriname iki tirštos masės. Sutrintas daržoves jau galime supilti į puodą, kuriame virsime sriubą. Į puodą taip pat supilame pupeles, pomidorų padažą, sudedame pakepintą faršą ir išspaudžiame česnako skilteles. Įberiame mėgstamų prieskonių ir viską gerai išmaišome.
  3. Sriubą verdame ant silpnos ugnies apie 30 – 40 minučių, pastoviai maišant, kad neprisviltų. Sriubai išvirus supilkite ją į dubenėlius ir kiekvieną porciją apibarstykite tarkuotu sūriu. Skaniausia kai patiekiama kartu su česnakine duonele.

Vegetariška čili sriuba

Ingredientai

  • 620 gramų pomidorų šviežių arba konservuotų savo sultyse
  • 2 didesnės paprikos
  • 2 nedideli svogūnai arba vienas didelis
  • 50 gramų sojos
  • 1 čili pipiras
  • 2 skiltelės česnako
  • 400 gramų konservuotų pupelių (savo sultyse arba čili padaže)
  • Druskos
  • Pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų saldžiųjų paprikų
  • Puse arbatinio šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
  • Aliejaus kepimui
  • 50 gramų tarkuoto sūrio pabarstymui

Gaminimo eiga

  1. Pakepiname soja įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus. Susmulkiname visas daržoves: pomidorus (jei naudojame šviežius pomidorus, prieš tai juos nuplikome ir nulupame odeles), svogūnus, čili pipirą, paprikas ir viską suberiame į puodą, kuriame virsime sriubą, taip pat sudedame ir pakepintą soją, įspaudžiame česnaką. Į puodą įpilame šiek tiek vandens ir viską troškiname kelias minutes. Suberiame norimus prieskonius, viską gerai išmaišome ir troškiname apie 20 minučių.
  2. Šiek tiek patroškinus sriubą, sudedame konservuotas pupeles, įberiame dar šiek tiek druskos ir dar patroškiname patiekalą apie 10 minučiu. Jei sriuba per tiršta įpilame šiek tiek vandens, viską išmaišome ir dar patroškiname kelias minutes.
  3. Baigus virti čili sriubą pertriname blenderiu, supilstome į dubenėlius ir kiekvieną porciją apibarstome tarkuotų sūriu. Skaniausia kai patiekiama kartu su česnakine duonele.

Geri patarimai

Atskleisime Jums kelis patarimus, kaip galite pagerinti ar paįvairinti šio puikaus patiekalo skonį:

  • Čili sriuba ar čili troškinys? Tai priklauso tik nuo vandens kiekio, jei Jums norisi troškinio, o ne sriubos, tiesiog nepilkite vandens ir troškinkite kiek ilgiau, kad išgaruotų likęs vanduo.
  • Kaskart verdant čili sriubą pasirinkite vis kitos rūšies čili pipirą. Kiekviena čili pipirų rūšis turi skirtingą aitrumą bei skonį ir aromatą. Galite prieš supjaustant čili pipirą į sriubą, jį pakepinti ant grilio, toks pipiras sriubai suteiks „dūmo“ skonį.
  • Jei sriubai naudojate šviežius pomidorus nepamirškite jų nuplikyti ir nulupti odelių, taip pat šiam patiekalui puikiai tinka konservuoti pomidorai savo sultyse.
  • Čili sriubai patariama naudoti raudonąsias pupeles, nes jos yra kiek tvirtesnės ir nesubyra net šildant sriubą kitą dieną.
  • Jei nemėgstate pupelių, jas galima pakeisti avinžirniais arba lęšiais.
  • Šiai sriubai galima naudoti ne faršą, o kapotą mėsą, taip sriubos skonis bus dar sodresnis.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Kiek laiko užtrunka čili sriubos gaminimas?

Čili sriubą pagaminsite per 50 minučių.

Kokį faršą geriausia naudoti čili sriubos gamybai?

Šiam patiekalui tinka visos mėsos rūšys, tad pasirinkite tos mėsos faršą, kurį labiausiai mėgstate.

Kokios rūšies čili pipirą geriausia naudoti šiai sriubai?

Rekomenduojama išbandyti visų rūšių čili pipirus, nes kiekvienas turi savitą skonį ir aitrumą.

Čili sriubai naudoti šviežius pomidorus ar konservuotus?

Čili sriubai tinka ir švieži ir konservuoti pomidorai. Naudojant šviežius pomidorus reikėtų nepamiršti juos nuplikyti ir nulupti odeles. Taip pat jei naudojate šviežius pomidorus rekomenduojama papildomai įdėti pomidorų pastos.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!