Keksiukai

Keksiukai – tai labai universalus desertas. Jie gali būti kepami įvairiausių skonių. Būtent keksai pasižymi ne tik savo skonio įvairove, bet ir išvaizda, juk tai patiekalas, kuris gali būti įvairiai dekoruojamas. Jie puikiai pasitarnauja kaip šventinio stalo dekoracija, kuri ne tik žavi savo puikia išvaizda, bet ir subtiliu skoniu. Keksiukai tai puikus desertas be kurio nepraeina nei viena šventė ar jaukus pasisėdėjimas draugų kompanijoje.

Tradiciniai keksiukai

Ingredientai

  • 120 gramų miltų
  • 110 gramų sviesto
  • Apie 100 mililitrų pieno
  • Du vidutiniai kiaušiniai
  • Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia ištirpiname sviestą ir paliekame jį atvėsti. Tada gerai išplakame kiaušinius ir cukrų. Kiaušinius ir cukrų reikėtų išplakti iki purumo. Kai sviestas jau atvėsęs jį supilame į išplaktą kiaušinio masę ir vėl viską gerai išmaišome.
  2. Dabar reikėtų miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į bendrą plakinį. Mišinį gerai išmaišome, kad neliktų jokių gumulėlių.
  3. Plakinys turėtų tapti tešlos konsistencijos. Tuomet į gautą tešlą supilame pieną. Viską vėl gerai išmaišome, kad išeitų vientisa masė.
  4. Dabar galima pasiruošti keksiukų kepimo formeles. Jas reikėtų ištepti aliejumi arba iškloti kepimo popieriumi. Į paruoštas formeles supilame keksiukų tešlą. Tešlos į formeles pilame maždaug 2/3, nes kepdami keksiukai iškils.
  5. Kepame apie 30 minučių, 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Citrininiai keksiukai

Ingredientai

  • 4 vidutiniai kiaušiniai
  • 240 gramų miltų
  • 230 gramų cukraus
  • Pusė stiklinės citrinų sulčių
  • 2 valgomi šaukštai sviesto (kambario temperatūros)
  • Arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Puse arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • Pusė stiklinės aliejaus
  • Pusė arbatinio šaukštelio sodos
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia suplakame kiaušinius kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Viską suplakame iki kol plakinys pabaltuos. Tuomet supilame citrinų sultis ir sudedame kambario temperatūros (minkštą) sviestą. Vėl viską labai gerai išmaišome.
  2. Tuomet į plakinį suberiame miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir soda. Įberiame žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome į vientisą masę. Birius produktus berkime palaipsniui vis gerai išmaišant tešlą.
  3. Gerai išmaišius miltus taip, kad neliktų gumulėlių, supilame aliejų ir vėl viską išmaišome.
  4. Pasiruošiame keksiukų kepimo formeles: ištepame aliejumi arba išklojame kepimo popieriumi. Į paruoštas formeles supilame keksiukų tešlą, šiek tiek palikdami vietos nuo viršaus, nes kepdami keksai iškils.
  5. Kepame apie 15 minučių, 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Norint, kad nesviltų keksiukų viršus, reikėtų nusistatyti kepimą iš apačios arba keksiukų viršų pridengti folija, kad viršus išliktų šviesiai gelsvas.

Šokoladiniai nutellos keksiukai

Ingredientai

  • 3 dideli kiaušiniai
  • 200 gramų miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 gramų cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 140 gramų sviesto (kambario temperatūros)
  • 12 arbatinių šaukštelių nutellos

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia mikseriu išmaišome kambario temperatūros sviestą kartu su nutella. Maišant nutellą ir sviestą, palaipsniui įmušame kiaušinius ir beriame vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišome mikseriu apie 2 minutes.
  2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska, viską palaipsniui suberiame į plakinį ir gerai maišome, kad neliktų gumulėlių.
  3. Pasiruošiame kepimo formeles, jas ištepdami aliejumi arba išklodami kepimo popieriumi. Į formeles pilame keksiukų tešlą palikdami 1,5 cm nuo viršaus ir dar įdedame po šaukštą nutellos. Krapštuku išsukame nutella kol pasidengia visas keksiuko plotas.
  4. Kepame apie 30 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Geri patarimai

Keksiukai tai toks desertas, kurį puošiant galima pasitelkti savo vaizduote. Taip pat reikėtų nebijoti ir eksperimentuoti su įvairiausiais skoniais. Šio deserto tikriausiai neįmanoma sugadinti, galima eksperimentuoti pridedant įvairiausių produktų, paskaninti įvairiausiais skoniais.

Čia rasite keletą patarimų, kad keksiukai taptų neapsakomai skanūs ir purūs:

  • Svarbiausia norint iškepti purius keksiukus, gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Lengviausia tai padaryti mikserio pagalba, maišyti reikėtu bent porą minučių iki kol mišinys pabąla ir suputoja.
  • Nebijokite eksperimentuoti ir į visų rūšių keksiukus pabandyti įdėti razinų, riešutų, šokolado gabaliukų, braškių gabalėlių ar apelsino žievelės.
  • Norint pagardinti klasikinę keksiukų tešlą, į ją galima įdėti trinto banano, braškių ar kitų uogų uogienės. Nebijokite eksperimentuoti.
  • Visų keksiukų viršus gali būti dekoruojamas, pagal kiekvieno skonį ir kūrybiškumą.
  • Naudojant miltus keksiukams, geriausia juos būtų išsijoti kartu su kepimo milteliais.
  • Jei į kekso tešlą dedate razinas, nepamirškite prieš tai jas užmerkti karštame vandenyje.
  • Keksiukams kepti rekomenduojama naudoti silikoninę formelę, nes kepant joje, jos nereikia ištepti aliejumi ar iškloti kepimo popieriumi.
  • Nepamirškite pilant keksiukų tešlą į formeles, palikti šiek tiek vietos nuo viršaus, nes kepdami keksiukai iškyla. Jei tešlos pripilsite per daug, kildami keksiukai susideformuos, išlips per kraštus ir praras savo formą.
  • Rekomenduojama keksiukus išimti iš kepimo formelių ir leisti jiems atvėsti.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kiek laiko užtrunka keksiukų gaminimas?

Vidutiniškai keksiukų gaminimas užtrunką apie 30 – 40 minučių, žiūrint kurį receptą pasirinksite.

Kokie miltai labiausiai tinkami keksiukų gaminimui?

Svarbiausia, kad miltai būtų aukščiausios rūšies, o norint, kad desertas būtų minkštas ir purus, miltus reikėtu išsijoti.

Ar keksų gaminimui reikalingi kepimo milteliai?

Norint, kad keksiukai iškiltų, reikėtų įdėti bent arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.

Ar reikia keksiukams leisti atvėsti?

Keksiukus reikia išimti iš formelių ir palikti juos bent kelioms minutėms.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!