Kibinai

Lietuvoje labai mėgstamas ir populiarus patiekalas. Kibinai – karaimų tautinis paveldas, na, o Trakai neatsiejami nuo karaimų paveldo, todėl būtent šis miestas ir išpopuliarino mūsų visų taip mylimą patiekalą. Kibinai gana greitai paplito po visą Lietuvą ir dabar šis kepinys randamas visose kepyklėlėse, bei gaminamas namuose kaip užkandis ar soti vakarienė.

Šiame straipsnyje rasite kelis kibinų receptus ir gerus patarimus, kuriais pasinaudoję tikrai nenusivilsite gautu rezultatu.

Naminiai kibinai su mėsa

Ingredientai

Tešlai:

  • 500 gramų miltų
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 250 gramų sviesto
  • 100 gramų grietinės
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 400 gramų faršo (kiaulienos, jautienos arba maišyto)
  • 2 vidutiniai svogūnai arba vienas didelis
  • 200 mililitrų vandens
  • Druskos pagal skonį
  • Pipirų pagal skonį
  • Mėsos prieskonių pagal skonį

Kibinų aptepimui:

  • 1 kiaušinis
  • 1 valgomas šaukštas pieno

Gaminimo eiga

  1. Miltus beriame į dubenį, įberiame druskos ir išmaišome. Sutarkuojame šaltą sviestą ir sumaišome kartu su miltais. Supilame grietinę, įmušame kiaušinius ir viską gerai išmaišome kol mišinys pasidaro tešlos konsistencijos, tuomet pradedame minkyti tešlą. Išminkytą tešlą dedame į šaldytuvą ir paliekame valandai.
  2. Dabar galime gaminti įdarą. Pasirinktą faršą sumaišome su mėsos ar faršo prieskoniais, druska ir pipirais. Smulkiai supjaustome svogūnus ir suberiame į faršą, supilame vandenį ir vėl gerai viską išmaišome.
  3. Po valandos ištraukiame tešlą iš šaldytuvo ir padaliname vienodais gabaliukais. Atskirus gabaliukus iškočiojame į blyną. Tuomet į blyno vidurį dedame po valgomąjį šaukštą įdaro ir formuojame kibinus. Kraštus gražiai suvyniojame į virvelę.
  4. Pasiruošiame aptepimo plakinį. Į dubenėlį įmušame kiaušinį, įpilame šaukštą pieno ir gerai viską išplakame.
  5. Pasiruošiame kibinų kepimui. Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių. Išklojame kepimo popieriumi skardą, sudedame paruoštus kibinus. Dabar kibinus reikėtų aptepti paruoštu plakiniu. Pilnai paruoštus kibinus dedame į orkaitę ir kepame maždaug 30 minučių.

Kibinai su varške ir saulėje džiovintais pomidorais

Ingredientai

Tešlai:

  • 500 gramų miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 mililitrų grietinės
  • 250 gramų šalto sviesto
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 400 gramų varškės
  • 2 valgomieji šaukštai grietinės
  • 4 vienetai saulėje džiovintų pomidorų
  • Baziliko prieskonių pagal skonį
  • Druskos pagal skonį

Kibinų aptepimui:

  • 1 kiaušinis

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia sumaišome miltus su druska. Druskos dedame žiupsnelį. Tuomet iš šaldytuvo ištraukiame sviestą, jį sutarkuojame ir sumaišome kartu su miltais. Supilame grietinę, įmušame kiaušinius ir viską gerai išmaišome iki kol mišinys tampa tešlos konsistencijos. Tuomet dar kiek tešlą paminkome ir padedame valandai į šaldytuvą.
  2. Kol tešla šaldytuve vėsta galime pasigaminti kibinų įdarą. Smulkiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus, pertriname varškę ir sumaišome kartu su saulėje džiovintais pomidorais, baziliko prieskoniu ir druska. Čia druskos berkime pagal skonį. Supilame grietinę ir dar kartą viską gerai išmaišome.
  3. Dabar jau galime pradėti formuoti kibinus. Pirmiausia pabarstome miltais švariai nuvalytą stalviršį, sugnaibome tešlą nedideliais gabaliukais ir iškočiojame blynukus. Į blynukų vidų dedame šaukštą paruošto įdaro ir gražiai užspaudžiame ar užsukame kibino kraštus.
  4. Pasiruošiame kepimo skardą ją išklodami kepimo popieriumi. Į ją sudedame suformuotus kibinus.
  5. Į atskirą indelį įmušame kiaušinį ir jį suplakame, plakiniu aptepame visus suformuotus kibinus.
  6. Dedame kibinus į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25 minutes, kol jie gražiai apskrus.

Kibinai su daržovėmis

Ingredientai

Tešlai:

  • 500 gramų miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 mililitrų grietinės
  • 250 gramų šalto sviesto
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 1 didelis svogūnas (arba 2 nedideli)
  • 80 gramų porų
  • 240 gramų pupelių
  • Dvi vidutinės morkos
  • 200 gramų kopūstų
  • Dvi skiltelės česnako
  • Druska pagal skonį
  • Pipirai pagal skonį
  • Aliejaus daržovių pakepinimui

Kibinų aptepimui;

  • Vienas kiaušinis

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia sumaišome miltus su druska. Druskos dedame žiupsnelį. Tuomet iš šaldytuvo ištraukiame sviestą, jį sutarkuojame ir sumaišome kartu su miltais. Supilame grietinę, įmušame kiaušinius ir viską gerai išmaišome iki kol mišinys tampa tešlos konsistencijos. Tuomet dar kiek tešlą paminkome ir padedame valandai į šaldytuvą.
  2. Kol tešla paliekama šaldytuve galime pasiruošti kibinų įdarą. Susmulkiname visas daržoves. Į keptuvę įpilame aliejaus, pakaitiname ir sudedame visas susmulkintas daržoves, suberiame druską bei pipirus ir pakepiname apie 10 minučių ant silpnos ugnies.
  3. Dabar jau galime pradėti formuoti kibinus. Pirmiausia pabarstome miltais švariai nuvalytą stalviršį, sugnaibome tešlą nedideliais gabaliukais ir iškočiojame blynukus. Į blynukų vidų dedame šaukštą paruošto įdaro ir gražiai užspaudžiame ar užsukame kibino kraštus.
  4. Pasiruošiame kepimo skardą ją išklodami kepimo popieriumi. Į ją sudedame suformuotus kibinus.
  5. Į atskirą indelį įmušame kiaušinį ir jį suplakame, plakiniu aptepame visus suformuotus kibinus.
  6. Dedame kibinus į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25 minutes, kol kibinai gražiai apskrus.

Geri patarimai

Atskleisime jums kelis patarimus, kurių dėka kibinai tiesiog tirps burnoje ir nepaliks abejingų:

  • norint, kad kibinų tešla tiesiog tirptų burnoje reikėtų tešlos gaminimui naudoti persijotus miltus.
  • labai svarbu neperminkyti tešlos, per daug minkoma tešla gali pasidaryti kietesnė.
  • neperkepkite kibinų, nes per ilgas kepimas išsausins ne tik kibinų tešlą, bet ir įdarą.
  • norint, kad kibinai su mėsos įdaru būtų dar skanesni, įdarui galima naudoti ne faršą, o kapotą mėsą.
  • vietoj sviesto galima naudoti margariną, pasirinkite tą produktą, kuris jums patinka labiau.
  • kibinų su daržovėmis įdarui galima naudoti šaukštą grietinės, taip įdaras bus dar sultingesnis.
  • Vietoj grietinės gaminant kibinų tešlą galima naudoti ir kefyrą.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Kokia mėsa geriausia kibinų įdarui?

Įdarui galima pasirinkti jums labiausiai patinkančią mėsą: kiaulieną, vištieną, jautieną ar kitokią mėsą.

Kuo dar galima įdaryti kibinus?

Kibinai gali būti įdaryti ne tik mėsa, įdarui taip pat puikiai tinka varškė ar daržovės.

Kokie miltai tinkamiausi kibinų tešlai?

Tešlai reikia naudoti aukščiausios kokybės, sijotus miltus.

Kiek laiko gaminami kibinai?

Kibinų gaminimas užtruks maždaug 40 – 50 minučių.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!