Kotletai

Kotletai turbūt dažnas kiekvienos šeimininkės patiekalas ant pietų stalo. Jie lengvai paruošiami, galima improvizuoti, tai kotletams suteiks vis kitokio skonio. Kotletai dažniausiai gaminami iš kiaulienos faršo, tačiau kiaulieną galima maišyti ir su jautienos faršu. Taip pat kotletai gali būti gaminami ir iš vištienos faršo ar net žuvies, kurie puikiai tiks net jūsų Šv. Kūčių stalui. Jei nevalgote mėsos lengvai pasigaminsite vegetariškus kotletus iš grikių ar šviežio kopūsto. Taip pat kotletai gali būti ir su įdaru. Įdarui galite naudoti įvairios rūšies sūrį, šviežias ar konservuotas daržoves, galima naudoti net kumpį. Nebijokite leisti sau improvizuoti ir jūsų pietūs taps patys skaniausi.

Dažniausiai užduodami klausimai

Dažniausiai užduodami klausimai

Kiek laiko užtrunka pagaminti kotletus su įdaru?

Ar gaminti paprastus kotletus ar su įdaru, laiko atžvilgiu nėra labai didelis skirtumas, visa tai trunka apie 30 min.

Ką daryti, kad kotletai iškepus būtų minkšti?

Kad kotletai būtų minkšti į mėsos masę galima įpilti šlakelį pieno, grietinėlės ar įdėti porą šaukštų majonezo. Arba vietoj visų šitų produktų galima įtarkuoti porą morkų, šviežio kopūsto ar žalios bulvės, visi šie ingredientai suteiks kotletams minkštumo.

Ką daryti, kad kepant kotletai neištištų?

Kad kotletai kepant neištištų į mėsos masę reiktų įdėti šaukštą krakmolo ar miltų.

Iš kokios mėsos yra gaminami kotletai?

Kotletai gali būti gaminami iš kiaulienos, jautienos, vištienos, triušienos mėsos. Mėsos gali būti tarpusavyje maišomos. Taip pat iš nukaulintos ir susmulkintos žuvies mėsos gali būti kepami kotletai.

Ar kotletai yra gaminami tik iš mėsos?

Ne, kotletai tikrai nėra gaminami tik iš mėsos. Galima maišyti pusę mėsos pusę įvairių daržovių mišinio arba galima kotletus  gaminti vegetariškus tik iš grikių, ar cukinijų, šviežių kopūstų.

Tradiciniai kiaulienos kotletai

Tradiciniai kiaulienos kotletai

Ingredientai

  • 600 gramų mėsos faršo (galima dėti vien kiaulieną arba kiaulieną maišyti su jautiena)
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas krakmolo
  • Mėsos prieskonių, druskos pagal skonį
  • Svogūno pagal skonį
  • Aliejaus kepimui

Padažui reikės:

  • Grietinėlės
  • Nedidelis gabalėlis sviesto
  • Žiupsnelis grybų (galima naudoti pievagrybius arba voveraites, jei neturite šių grybų naudokite tuos, kuriuos turite, tiesiog smulkiau juos supjaustykite. Jei nemėgstate grybų, galima jų ir nedėti)
  • Vegetos prieskonių, druskos pagal skonį

Gaminimas

  1. Atšildytą mėsos faršą imame ir dedame į dubenėlį. Kiaulienos ar jautienos faršą pagardiname mėsos prieskoniais, dedame žiupsnelį druskos.
  2. Svogūną arba smulkiai supjaustome, arba galime burokine tarka sutarkuoti svogūną. Svogūną galime naudoti paprastąjį arba mėlynąjį pagal savo skonį.
  3. Į faršą įplakame kiaušinį, viską gerai išmaišome.
  4. Įdedame šaukštą krakmolo. Dar kartą viską gerai išmaišome.
  5. Kol formuosime kotletus, galime įkaitinti keptuvę.
  6. Galime pradėti formuoti kotletus.
  7. Dedame juos į keptuvę ir kepame kol gražiai paruduos iš abiejų pusių.
  8. Iškepę kotletus galime imtis padažo gamybos. Jis nesudėtingas.
  9. Į įkaitintą keptuvę dedame gabalėlį sviesto, jį ištirtiname, sudedame apvirtus grybus, jei naudojame pievagrybius tada tiesiog juos apkepame keptuvėje.
  10. Ant apkeptų grybų pilame grietinėlės, palaukiame kol ji užvirs, tada įdedame prieskonius dar kartą viską gerai išmaišome.
  11. Į verdantį padažą sudedame iškeptus kotletus ir juos dar keletą minučių troškiname grietinėlės ir grybų padaže.
Kotletai su sūrio įdaru

Kotletai su sūrio įdaru

Ingredientai

  • 400 – 500 gramų kiaulienos faršo (galima dėti vien kiaulieną arba kiaulieną maišyti su jautiena)
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas krakmolo
  • Mėsos prieskonių, druskos pagal skonį
  • Svogūno pagal skonį
  • Smulkiai tarkuoto sūrio (galima ir smulkiai supjaustyti. Sūrį naudokite pagal savo skonį)
  • Džiovintų, šviežių ar šaldytų prieskoninių žolelių
  • Aliejaus kepimui
  • Šaukto majonezo

Padažui reikės:

  • Grietinėlės
  • Nedidelis gabalėlis sviesto
  • Žiupsnelis grybų (galima naudoti pievagrybius arba voveraites, jei neturite šių grybų naudokite tuos, kuriuos turite, tiesiog smulkiau juos supjaustykite. Jei nemėgstate grybų, galima jų ir nedėti)
  • Vegetos prieskonių, druskos pagal skonį

Gaminimas

  1. Mėsos faršą imame ir dedame į dubenėlį. Faršą pagardiname mėsos prieskoniais, dedame žiupsnelį druskos.
  2. Svogūną arba smulkiai supjaustome, arba tarkuojame burokine tarka.
  3. Į faršą įplakame kiaušinį, viską gerai išmaišome.
  4. Įdedame šaukštą krakmolo. Dar kartą viską gerai išmaišome.
  5. Pasidarome kotletų įdarą. Sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite sūrį. Į sutarkuotą sūrį dedame žiupsnelį prieskoninių žolelių. Įdedame šaukštą majonezo ir viską gerai išmaišome. Jei norite kuo daugiau sūrio skonio, galima pjaustyti ir stambiai, paliekame tai jūsų fantazijai.
  6. Kol formuosime kotletus galime įkaitinti keptuvę.
  7. Formuojame kotletus. Imame nedidelį mėsos masės gabalėlį ir padarome delne blyną į kurį įdėsime šaukštą įdaro ir gražiai užspausime kraštus, tai padarome su visa mėsos ir įdaro mase.
  8. Dedame kotletus su įdaru į keptuvę ir kepame kol gražiai paruduos iš visų pusių.
  9. Iškepę kotletus gaminame padažą.
  10. Į įkaitintą keptuvę dedame gabalėlį sviesto, jam ištirpus sudedame apvirtus grybus, jei naudojame pievagrybius tada tiesiog juos apkepkite keptuvėje.
  11. Ant apkeptų grybų pilame grietinėlės, palaukiame kol ji užvirs, tada įdedame prieskonius, prieskonines žoleles ir dar kartą viską gerai išmaišome.
  12. Į verdantį padažą sudedame iškeptus kotletus ir juos dar keletą minučių troškiname grietinėlės ir grybų padaže.
Geri patarimai

Geri patarimai

  • Jei norite, kad kotletai būtų minkšti, galima į mėsos faršą įpilti keletą šaukštų grietinėlės, pieno arba įdėti porą šaukštų majonezo.
  • Taip pat jei norite, kad kotletai būtų kuo minkštesni ir nenorite dėti nei majonezo nei grietinėlės,  galite į mėsos faršą įtarkuoti porą nedidelių morkų. Morkas tarkuokite smukliąja tarkos puse.
  • Kotletus galite ruošti iš bet kokios mėsos, tačiau jei renkatės neriebią mėsą, tuomet į kotletų masę įdėkite šiek tiek riebalų, kad kotletai gautųsi minkštesni ir sultingesni.
  • Patroškinus kotletus padaže, jie tampa taip pat minkštesni ir dar skanesni nes pažadas į juos įsigeria.

Pasidalink su draugais!


Skelbimai