Lazanija

Lazanija – puikaus skonio patiekalas kilęs iš saulėtosios Italijos.  Šis gaminys tinka visai šeimai, nes jį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugę. Lakštinis kepinys puikus pasirinkimas norint skaniai papietauti ar pavakarieniauti. Šis patiekalas reikalauja nemažai pastangų ir laiko, bet rezultatas visuomet nudžiugina. Lazanijos gaminimas gali užtrukti apie valandą.  Yra gana daug šio patiekalo receptų, ji gali būti gaminama su mėsos įdaru, tiek vegetariška. Šiame straipsnyje rasite klasikinės lazanijos receptą, bei receptą, kuris puikiai tiks vegetarams pavaišinti.

Ingredientai

  • Sauja kietojo sūrio
  • Pakelis lazanijos lakštų
  • 500 gramų faršo (kiaulienos, jautienos arba maišytas)
  • 400 gramų savo sultyse konservuotų pjaustytų pomidorų
  • Dvi morkos
  • Du vidutinio dydžio svogūnai arba vienas didelis
  • 1 valgomas šaukštas pomidorų pastos
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • Pora lauro lapų (nebūtina)
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis pipirų
  • Žiupsnelis baziliko
  • Žiupsnelis paprikos prieskonių
  • Skiltelė česnako
  • Šiek tiek vandens
  • Aliejaus kepimo formai ištepti
  • Šaukštas aliejaus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia įkaitintoje keptuvėje pakepiname faršą. Kai faršas kiek apkepa jį padedame į šoną ir smulkiai supjaustome svogūną, sukapojame česnaką. Svogūnus ir česnaką dedame į įkaitintą keptuvę ir apkepame. Kol produktai kepa, kubeliais supjaustome morkas ir dedame į keptuvę kartu su svogūnais bei česnaku. Kepame vis maišant iki kol morkos suminkštėja. Kepimo pabaigoje galime suberti patikusius prieskonius. Beriame druską, pipirus, baziliką, paprikos prieskonius. Gardiname prieskoniais, kurie mums patinka, savo nuožiūra. Čia taip pat puikiai tiktų lauro lapai, čiobrelio prieskoniai ir kt.. Gerai išmaišius prieskonius galime įdėti pomidorų pastos ir vėl viską gerai išmaišyti. Visą masę reikėtų patroškinti apie 2 minutes.
  2. Į jau patroškintą masę galime sudėti pakepintą faršą. Su visu skysčiu supilame konservuotus pomidorus (geriausia pjaustytus) ir viską gerai išmaišome. Dabar šią masę rekomenduojama uždengus patroškinti apie 30 minučių. Nukaisti keptuvę galima tuomet, kai masė kiek sutirštėja. Į per daug tirštą masę galima įpilti šiek tiek vandens. Jei skoniui pagerinti dėjote lauro lapų, dabar juos jau reikėtų išimti.
  3. Kai lazanijos įdaras baigtas galime pradėti sluoksniuoti patiekalą. Kad makaronų lakštai būtų minkštesni ir kepimas neužtruktų, lakštus galima nuplikyti. Tuomet į paruoštą ir aliejumi išteptą kepimo formą dedame lazanijos lakštus, mėsos padažo įdarą ir vėl lakštus. Taip sluoksniuojame kol baigiasi įdaras. Geriausia, kad viršutinis sluoksnis būtų – lazanijos lakštai. Šis patiekalas kepamas 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
  1. Likus penkioms minutėms iki kepimo pabaigos ant lazanijos viršaus užberiame kietojo sūrio. Prieš beriant sūri patiekalo viršų galime ištepti pomidorų padažu arba grietine ir tuomet užberti sūrio. Baigiame kepti iki kol lazanijos viršus gražiai apskrus.

Vegetarinė lazanija

Ingredientai

  • 400 gramų lazanijos lakštų
  • 500 gramų liesos varškės
  • 200 gramų špinatų
  • 200 gramų šparaginių pupelių
  • 40 gramų smulkiai tarkuoto mocarela sūrio
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai arba vienas didelis
  • Du kiaušiniai
  • 3 skiltelės česnako
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis pipirų
  • Žiupsnelis raudonėlio
  • Žiupsnelis bazilikų
  • Šiek tiek sviesto

Ingredientai padažui

  • Skardinė pjaustytų, konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • Viena žalioji paprika
  • 2 svogūnai arba vienas didelis
  • 3 skiltelės česnako
  • Žiupsnelis baziliko
  • Žiupsnelis raudonėlio

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia pasigaminame padažą. Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūnus ir česnako skilteles. Nuplauname ir kubeliais supjaustome papriką. Į įkaitintą keptuvę supilame alyvuogių aliejų ir sudedame ką tik supjaustytas daržoves. Daržoves kepiname apie 5 minutes iki kol suminkštės paprika. Paskui supilame konservuotus pomidorus savo sultyse, įberiame patinkančius prieskonius ir dar šiek tiek viską patroškiname. Rekomenduojama troškinti padažą maždaug 15 minučių vis pamaišant. Kad viskas geriau troškintųsi keptuvę pridengiame dangčiu. Nukaitus keptuvę, jos turinį sutriname blenderiu ir jei reikia dar paskaniname padažą raudonėliu ir/ar baziliku.
  2. Dabar galime gaminti lazanijos įdarą. Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūnus ir česnako skilteles. Į įkaitintą keptuvę supilame alyvuogių aliejų, suberiame smulkiai pjaustytus svogūnus, česnako skilteles ir viską gerai pakepiname iki kol daržovės suminkštėja. Baigus kepinti, keptuvę nukaičiame ir paliekame atvėsti. Dabar reikėtų pertrinti varškę. Tai padaryti galime sietelio pagalba. Į pertrintą varškę įmušame kiaušinius, suberiame tarkuotą sūrį, pagardiname druska ir viską gerai išmaišome. Smulkiai sukapojame špinatus ir masę vėl išmaišome. Į gautą įdarą įmaišome pakepintus svogūnus ir česnako skilteles. Šviežias šparagines pupeles išverdame, susmulkiname ir taip pat įmaišome į varškės masę. Gautą įdarą pagardiname prieskoniais: pipirais, druska, baziliku, raudonėliu (prieskonius galime pasirinkti pagal skonį).
  3. Paruošus lazanijos įdarą galime pradėti ją sluoksniuoti. Į išteptą aliejumi kepimo forma dedame lazanijos lakštus (juos galime nuplikyti), tuomet ant viršaus sudedame varškės masę ir vėl lakštus. Paskutinis sluoksnis turėtų būti lazanijos lakštai. Ant viršaus supilame pagamintą padažą ir apibarstome tarkuotu sūriu.
  4. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

Geri patarimai

Skaitytojams atskleisime keletą lazanijos gaminimo subtilybių, kurių dėka šis patiekalas nustebins visus šeimos narius:

  • Lazanijos įdarui puikiai tinka kiaulienos, jautienos faršas, varškė, bet nustebsite koks subtilus šio patiekalo skonis jei vietoj mėsos ar varškės naudosite krevetes.
  • Vietoj mėsos ar varškės įdaro galima naudoti ir tofu.
  • Vietoj lazanijos lakštų puikiai tinka baklažano ar cukinijos 3 milimetrų griežinėliai.
  • Kaip įdarą galima naudoti ir įvairių daržovių troškinį.
  • Lazanijos lakštai bus minkštesni ir kepdami nedžius, jei pirma juos nuplikysite verdančiu vandeniu.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kiek laiko užtrunka lazanijos gaminimas?

Lazanija gaminama maždaug apie valandą laiko.

Kokios mėsos faršą geriausia rinktis?

Lazanijos įdarui puikiai tinka kiaulienos, jautienos ar maišytas faršas.

Kokį aliejų geriausia naudoti pakepinant daržoves?

Gaminant šį patiekalą rekomenduojama naudoti alyvuogių aliejų.

Kiek laiko troškinamas lazanijos padažas?

Lazanijos padažo troškinimas užtrunka apie 15-20 minučių.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!