Salmoneliozė

Dėl netinkamo suvalgyto maisto ar išgerto užteršto vandens, gali pasireikšti, net apie 250 įvairiausių infekcinių. Šių veiksmų padariniai, priveda prie kone dažniausiai užfiksuojamos bakterinės infekcinės ligos – salmoneliozės. Lietuvoje kiekvienais metais nustatoma nuo 2000 iki 3000 užsikrėtusiųjų šia ūmia, žarnyno infekcijos liga. Taip pat, verta atkreipti dėmesį, kad sergančiųjų salmonelioze žmonių skaičius tendencingai išlieka aukščiausias šiltuoju metų laiku, kuomet būna palankiausias laikas veistis salmonelėms (žinomoms kaip Salmonella rūšies gramneigiamomis lazdelės formos bakterijomis, kurių yra virš 2000 rūšių). Jos buvo atrastos Amerikiečių mokslininko Salmon, kurio vardu ir buvo pavadinti salmoneliozės ligos sukėlėjai.


Atsižvelgiant konkrečiai į JAV ir Europs Sąjungos šalis, daugiausiai užfiksuojama Salmonella Enteritidis, bei Salmonella Typhimurium rūšies bakterijų. Moksliniai tyrimai nurodo, kad salmonelės palankiausiai dauginasi drėgnuose ir skystuose produktuose kurių temperatūra svyruoja nuo 20°C iki 40°C, bei pasidauginusios nepakeičia, nei maisto produkto išvaizdos, nei skonio. Jei maisto produktas ar vanduo nesiekia 6°C, salmonelės gali išlikti gyvybingos apie 2 mėnesius. Kitos šių mikrobų paplitimo vietos: dirvožemis, jame bakterijų gyvybingumas apie 4 – 5 mėnesiai, sausose išmatose 2 – 4 metai, kambario dulkėse 3 mėnesiai.

Simptomai

Dažniausiai šios ligos požymiai prasideda po 6 – 30 valandų (kartais 12 – 72 val. laikotarpiu) nuo pirmo kontakto su salmonelės bakterijomis. Po tiek laiko, besidaugindamos bakterijos išskiria endotoksiną kuris daro pagrindinę žalą organizmui. Vyraujant kambario temperatūrai, 100 salmonelės bakterijų esančių maiste, per 30 minučių padvigubėja, po valandos jau būna apie 400 bakterijų ir taip vystosi, kol organizme atsiranda apie 1,000,000 bakterijų – toks kiekis jau gali pasireikšti salmoneliozės liga. Reikia atsižvelgti ir į tai, kiek mikrobų buvo užkrėstame maiste ar vandenyje, tad pateiktas pavyzdys tėra preliminarus rodiklis, kaip sparčiai progresuoja bakterijos.

Salmoneliozės pirmieji simptomai būna ūmūs, pasireiškia:

  • pykinimas,
  • viduriavimas (3 – 15 kartų į parą),
  • vėmimas,
  • spazminio pobūdžio pilvo skausmai,
  • krečia šaltis tačiau karščiuojama,
  • temperatūra pakyla nuo 38°C iki 40°C,
  • retais atvejais pasireiškia ir galvos skausmai.

Dažnas viduriavimas ir vėmimas yra pirminė natūralių kūno skysčių praradimo priežastis, ko pasėkoje gali sutrikti kai kurių organų veikla, pavyzdžiui inkstų. Dehidratacijos padariniai yra ypač pavojingi ir gali turėti skaudžių padarinių mažiems vaikams, bei kūdikiams, dėl to nertai prireikia gydymo ligoninėje. Bakterijos gali patekti į kraują, išplitus infekcijai gali susiformuoti sepsis, kurio atveju bet kuris vidinis organas gali būti pažeidžiamas. Sunkaus žarnyno užsikrėtimo metu, mikrobams patekus į kraują, gydymas antibiotikais yra būtinas. Sutrikus kepenų veiklai, didėja nuodingųjų medžiagų kiekis organizme, nuo to gali prasidėti traukuliai, ko pasėkoje žmogui gali pasireikšti sąmonės netekimas ir net mirtis.

Retais atvejais, infekcijos sukėlėjas patenka į kūno audinius ir sukelia pūliavimą, tulžies pūslės, sąnarių, smegenų dangalų, plaučių uždegimą, bei kitas komplikacijas. Pagrindinis faktorius nulemiantis salmoneliozės susirgimą yra imuniteto atsparumo sumažėjimas, daugiau nei pusę šios ligos susirgimo atvejų, Lietuvoje, priskiriama vaikams, kita didžioji dalis – vyresnio amžiaus asmenims, kuomet bendras organizmo atsparumas yra sumažėjęs.

Karščiavimas dažnai tęsiasi 1 – 3 paras, o viduriavimas nuo 3 iki 7 dienų. Jei šie simptomai užtrunka ilgiau, reikia apsvarstyti, kad Jums galbūt prasidėjo kita komplikacija (infekcija prasidėjusi nuo salmoneliozės).

Komplikacijos:

  • Anemija
  • Vidurių nepraeinamumas
  • Miokarditas
  • Disbakteriozė
  • Šokas
  • Otitas
  • Vietinis peritonitas (uždegimas pilvaplevėje)
  • Inkstų funkcijos nepakankamumas
  • Hepatitas
  • Pneumonija

Pasireiškus bet kuriai komplikacijai, gydymo namų sąlygomis negalima tęsti, reikia kreiptis į specialistą.

Priežastys

Visų pirmą reikia suprasti, kad salmonelioze serga tiek žmonės, tiek gyvūnai. Šios ligos nešiotojai yra graužikai, bei paukščiai, tačiau naminiai gyvuliai yra rizikos kategorijoje, bet kada užsikrėsti salmonelioze, kontaktuojant su kombinuotais pašarais ar tiesiogiai suėdę sergančius graužikus.

Dorojant naminius gyvulius – pažeidus jų žarnyną, bakterijos išplinta po visą mėsą. Naminiai paukščiai užsikrėtę salmonelioze, perduoda bakterijas ir kiaušiniams. Ypatingai pavojingi yra žuvies ir mėsos gaminiai, kurie buvo netinkamai iškepti. Taip pat, pasitaiko atvejų, kad žmonės užsikrėstu nuo vėžiagyvių ar roplių, bet tai gan retas reiškinys.

Taip pat, net ir gerai iškepus mėsos patiekalus, visad yra rizika salmoneles perduoti per įrankius (šakutes, peilius, mėsos malimo prietaisus) kurie turi tiesioginį kontaktą su žalia mėsa, bei virta mėsa. Šulinių vanduo neretais atvejais turi kontaktą su laukinių gyvūnų ar graužikų yrančiais palaikais ir jei vanduo nėra virinamas prieš vartojimą, tai neišvengiamai gali sukelti stiprų salmoneliozės protrūkį. Net nuplauti vaisiai ar daržovės su nevirintu vandeniu, gali taip perduoti bakterijas vartotojams.

Taip pat…

Žmonės užsikrėsti salmonelioze gali ir nevalgydami mėsos ar negerdami nevirinto vandens, vienas iš būdų vartojant naminių gyvulių produktus, pavyzdžiui pieno produktus. Netinkamai laikomas maistas, kai aplinkos temperatūra yra aukšta, suteikia optimalias sąlygas bakterijoms daugintis. Dažnais atvejais užsikrečiama valgant tortus, pyragaičius, kremus, kurių pagaminimui naudojami žali kiaušiniai. Žmogus, kuris yra bakterijų nešiotojas, rizikuoja perduoti šią ligą, bei platinti užkratą, jei nėra laikomasi elementarių higienos taisyklių, tokiu būdu neretai apkrečiami kiti žmonės. Jaunos mamos ir gimdyvės gali užkrėsti savo kūdikius, bei mažylius, kurie salmoneliozės susirgimams yra ženkliai imlesni, nei paaugliai ar suaugusieji. Galiausiai, naminiai augintiniai gali lengvai perduoti salmoneliozės bakterijas savo šeimininkams, jei turėjo tiesioginį kontaktą su mikrobais, pavyzdžiui Jūsų šuo ar katė prisiglaudė prie bakterijų židinio ir taip mikrobai pateko ant jų kailio, ko pasėkoje gavosi tiesioginis sąlytis su Jūsų aplinka.

Diagnozė

Salmoneliozė diagnozuojama atsižvelgiant į klinikinius simptomus, bei laboratorinių ir mikrobiologinių tyrimų pagalba. Jei kyla įtarimų ar abejojama, kad susirgimo priežastis yra būtent ši liga, tepinėlių, bei kraujo tyrimai yra greičiausia ir veiksmingiausia priemonė nustatyti šiai ligai. Vienas iš diagnozės tipų yra kuomet gydytojai infektologai aiškinasi apie ligonio valgytą maistą, bei maisto paruošimo būdą. Labai svarbu ir būtina atsižvelgti kaip jaučiasi kiti žmonės, valgę tuos pačius produktus, jei yra daugiau žmonių kuriems pasireiškė tokie pat simptomai – būtina ištirti jų klinikinę būklę. Nereikia atmesti ir išmatų mikroskopinio tyrimo, kuriame gali būti randama: eritrocitų, leukocitų, nesuvirškintos ląstelienos, gleivių. Ligos sukėlėjui identifikuoti atliekamas išmatų pasėlis, kuomet stebima kokių bakterijų (išauga – prisiveisia) daugiausiai, toks pat tyrimas gali būti atliekamas ir su vėmimo masių, bei vartotais maisto produktais. Kraujo pasėlis atliekamas dažniausiai įtariant Bakteriemiją. Reikia atsižvelgti ir į tai, kad jei sergama salmonelioze (be komplikacijų) ‘’pasėlio’’ tyrimų rezultatai dažniausiai gaunami jau pasveikus nuo salmoneliozės.

Gydimas

Salmoneliozės bakterijų sukeltas ‘’gastroenteritas’’ dažniausiai praeina savaime keleto dienų bėgyje, tačiau reikia stebėti organizmo reakciją į šią ligą, svarbiausia – nedehidratuoti (jei viduriavimas ir vėmimas yra labai dažnas). Labai svarbi turi būti ir dieta sergant šia liga, nevalgyti kepto, bei daug kalorijų turinčio maisto. Vartoti daug skysčių, nesaldžios arbatos, rehidrono, negazuoto mineralinio vandens. Jei būklė yra sunkesnė, dažnai taikoma infuzoterapija.

Antibiotikai

Moksliniai tyrimai nustatė, kad antibiotikų vartojimas nesutrumpina salmoneliozės ligos (ne retai dar ir prailgina sveikimo laikotarpį, nes bakterijų nešiojimo laikas ilgėja). Tačiau, priklauso išskirtinai nuo kiekvieno atvejo ar daktarai turi skirti antibiotikų vartojimą, nes pasitaiko atvejų, kai sergančiojo būklė yra komplikuota – nustatoma tifoidinė liga ar pasireiškiant Bakteriemijai.

Jei daktarai paskyrė vartoti antibiotikus, dažniausiai naudojami vaistai būna fluorchinolonai (pavyzdžiui: ciprofloksacinas), sulfametoksazolis – trimetoprimas ar ampicilinas. Jei liga pasireiškia tifoidine forma arba progresuoja į Bakteriemiją, dažnai skiriama III kartos cefalosporinų dar žinomų kaip Cefotaksimo ar Ceftazidimo vaistų atmainos. Gausaus viduriavimo atveju skiriama išgerti Smecta, pilvo skausmų slopinimui No-spa. Ligos eigoje, bei gerėjant būklei, dažnai skiriama probiotikų ir virškinimo fermentų, kad atsistatytų organizmo prarastos medžiagos.

Higiena

Sirgimo metu, o taip pat ir reguliariai, patartina pasirūpinti tinkamomis sanitarinėmis, bei higienos sąlygomis visoje maisto ‘’grandinėje’’, pradedant nuo gyvulių skerdimo aspektų iki maisto gaminimo virtuvėje. Žmonės kurie yra salmoneliozės bakterijų nešiotojai ar sergantys šia liga – negali ruošti maisto kitiems asmenims.

Svarbu dezinfekuoti rankas: pasinaudojus tualetu, po kontaktų su naminiais gyvūnais, (ypač paukščiais), ropliais, kitais augintiniais, bei visada prieš ir po kontakto su žalia mėsa. Negalima valgyti žalių kiaušinių ar produktų kuriuose galėtų būti jų sudedamųjų dalių (pavyzdžiui – naminis majonezas).

Būtina prisiminti

Ruošiant bet kokią mėsą, būtina ją gerai termiškai apdoroti, negalima dėti jokio maisto į indus kur prieš tai buvo žalia mėsa. Taip pat privalu žinoti, salmoneliozės ligos simptomams praėjus, bent vieną savaitę reikia laikytis atitinkamos dietos ir nevartoti (laktozės), ypač saldesnių pieno produktų, aštraus ar kepto maisto, žalių vaisių, bei daržovių, sulčių gėrimų ar sulčių iš spaustų vaisių. Moksliniai tyrimai nustatė, kad pacientai kurie persirgo salmoneliozę, atgauna natūralią organizmo pusiausvyrą žymiai greičiau, jei 10 dienų vartoja gerąsias žarnyno bakterijas, dar kitaip žinomomis – probiotikais.

Jei atsižvelgiant į visus gydymo ypatumus, salmoneliozės simptomai nei kiek nesumažėja per dvi paras, būtina kreiptis į šeimos daktarą pirminei konsultacijai.

Prevencija

Nors pasaulyje yra gerokai virš 2000 salmonelių tipų, Lietuvoje kasmet nustatoma – viso apie 80 šios ligos sukėlėjų ir ja užsikrėsti gali ko ne kiekvienas. Tačiau yra nemažai būdų, kaip kiekvienas iš mūsų gali susirgimo riziką sumažinti minimaliai – tereikia žinoti keltą būtinų taisyklių.

Apie bakterijas

Salmonelės bakterijos žūva nuo 80°C temperatūros (verdant ar kepant maistą kuris gali turėti šių bakterijų). Tačiau šaltai ir sausai aplinkai jos yra gan atsparios. Šaldytuose produktuose, mikrobai nesidaugina, bet gali ilgai išgyventi ir jau atšildytame maiste prie 20°C – 40°C jos ima daugintis.

Dezinfekavimo priemonės gali ne tik užkirsti kelią šių bakterijų plitimui, bet ir jas sunaikinti. Jei vartojate gręžinio vandenį, prieš geriant geriausiai būtų jį pavirinti, maisto atžvilgiu – žarnyno bakterinių infekcijų galima išvengti, tik gerai termiškai apdorojus gyvulinės kilmės maistą.

Maisto laikymas ir gaminimas

Maisto laikymas tam skirtuose vėtuose ar tai būtų šaldiklis ar šaldytuvas, taip pat turi būti paskirstytas. Termiškai neapdorotas maistas, pavyzdžiui: kiaušiniai, žalia mėsa, žuvis, daržovės, paukštiena, turi būti patalpinta taip, kad nubūtų jokio tiesioginio kontakto su termiškai apdorotu ir paruoštu vartojimui maistu. Pavyzdžiui, parduotuvėje įsigytą vištą, šaldytuve reikia padėti apatinėje lentynoje, atokiau nuo kitų produktų, kad skystis nepatektų ant kito maisto.

  • Šaldytą paukštieną atšildyti reikia vėsioje patalpoje ar šaldytuve, tokiu būdu salmonelės nesidaugina.
  • Termiškai apdorojant paukštieną nesilieskite prie jokio kito maisto.
  • Jei naudojate vieną pjaustymo lentelę paukštienai, jokiu būdu ant jos nepjaustykite valgymui paruoštų maisto produktų.
  • Pjaustymo lentelė turi būti nuplaunama po kiekvieno sąlyčio su bet kokia žalia mėsa.
  • Gerai termiškai apdorokite paukštiena, prisiminkite, kad rūkyta ar kepta paukštiena prie kaulo neturi būti rausva.
  • Jei vartojate tuos pačius paukštienos patiekalus keletą kartų (po pirmo paruošimo), geriausia būtų maistą pakaitinti dar kartą, virš 70°C temperatūroje.
  • Kiaušiniai senesni nei 7 dienų – vartojimui nebetinkami, tad perkant atsižvelkite į datą. Jų virimo trukmė turi trukti ne mažiau nei 5 minutes, išvirus taip pat turi pastovėti karštame vandenyje apie 5 minutes.
  • Jei kepate kiaušinius, juos būtinai nuplaukite bėgančiu vandeniu ir apkepkite iš abiejų pusių, įsitikinkite, kad trynys nėra perskystas.
  • Venkite konditerijos gaminių kurie galėjo būti pagaminti iš žalių kiaušinių.

Svarbu žinoti

Nerekomenduotina gatvėje pirkti pyragėlių, kurių gamybai buvo naudota paukštiena ar mėsos įdaras. Jeigu Jūsų pirkta mėsa įgavo nemalonų kvapą ar patamsėjo, jos naudoti maistui nebegalima. Geriau būtų vengti nepasterizuoto pieno produktų. Visada atsižvelkite į nurodytą maistui laikyti temperatūrą ir nerizikuokite maisto laikyti šiltesnėje aplinkoje nei nurodyta.

Viena iš pagrindinių salmonelės prevencinių priemonių – dažnas rankų plovimas, tad visada plaukite rankas kai:

  • Lietėte paukščius ar roplius
  • Naudojotės tualetu
  • Valėte gyvūnėlių išmatas
  • Keitėte vystyklus
  • Lietėte paukštieną ar žalią mėsą
  • Lietėte kiaušinius ar daržoves
  • Prieš valgį
  • Po maisto ruošimo (taip pat kruopščiai nuplaukite visus įrankius)
  • Po bet kokio kontakto su sergančiaisiais

Statistiniai duomenys parodė, kad salmonelės bakterijomis Lietuvoje itin dažnai užsikrečiama nuo paukščių kiaušinių, tad dar šiek tiek informacijos apie kiaušinių apdorojimą.

  • Jų laikymo temperatūra turi būti nuo +5°C iki +18°C
  • Senų kiaušinių nenaudokite maistui (jei kiaušiniai vandenyje iškyla į paviršių, greičiausiai dėl juose esamų oro tarpų jie gali turėti šių bakterijų ir geriau jų nenaudoti)
  • Kiaušinio trynys ar baltymas turi būti nedelsiant nuvalyti nuo paviršių
  • Perskėlus kiaušinius, įrankius būtinai nuvalyti
  • Vartoti tik gerai termiškai apdorotus kiaušinius
  • Rankos turi būti plaunamos po bet kokio sąlyčio su žaliais kiaušiniais

Pasiruošimas Vizitui

Jei įtarėte, kad galite sirgti salmonelioze arba Jūsų simptomai atitinka daugelį simptomų priskiriamų šiai ligai, pirmiausiai reiktų informuoti spec. gydytoją, kad ketinate apsilankyti vizitui. Jei Jūsų temperatūra yra kritiškai aukšta, nelaukite vizito dienos ir kreipkitės į artimiausią priimamąjį nedelsiant. Temperatūra viršijanti 39°C gali reikšti, kad salmoneliozės bakterijų pateko į kraują ar bet kokį vidaus organą ir tai gali sukelti rimtų komplikacijų Jūsų sveikatai. Tačiau, jei temperatūra nėra kritiška ir Jums neatsirado didelių skausmų jokioje kūno vietoje, tik vargina tipiniai simptomai – visada verta pasikonsultuoti su specialistu. Vykstant pas gydytoją, pasiruoškite atsakyti klausimus tokius kaip:

  • Nuo kokio maisto, vandens ar kitokio fizinio kontakto galėjote užsikrėsti?
  • Ar yra daugiau Jums žinomų asmenų kurie taip pat susirgo panašiu metu?
  • Kiek laiko Jus esate varginami šių simptomų?
  • Ką mėginote daryti (kaip gydytis), kad Jums palengvėtu?
  • Ar vartojote / vartojate kokius vaistus šiems simptomams sušvelninti?
  • Ar norėtumėte atlikti kokios nors rūšies ‘’pasėlio’’ tyrimus?
  • Kiek kartų vėmėte – viduriavote per visą laikotarpį (ar bent per paskutines 24 valandas)
  • Ar laikėtės / laikotės visų įmanomų higienos priemonių?
  • Ar neruošėte maisto (sirgimo metu) kitiems asmenims?
  • Jei įtariate nuo ko galėjote užsikrėsti ar vis dar turite maisto / vandens likučių tyrimams?
  • Kaip dažnai ir iki kiek laipsnių svyruoja Jūsų temperatūra (ar laikosi stabiliai)?
  • Kada labiausiai pykina? Ryte, per pietus ar vakare?
  • Ar esate kada nors jau sirgę salmonelioze?
  • Ar laikotės atitinkamos dietos šios ligos metu?

Taip pat iš anksto apgalvokite ką norėtumėte sužinoti iš savo asmeninio gydytojo, Jūsų konkrečiai situacijai ir ligos atvejui, kad pasiektumėte optimaliausią vizito rezultatą per tam skirtą trumpą laiko tarpą.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!