Žemaičių blynai

Tai klasikinis lietuviškos virtuvės patiekalas. Šis kepinys labai paprastas, susideda iš nedaugelio ingredientų. Labai mėgstamas visų lietuvių, nes pagrindinis jo akcentas – bulvės.

Žemaičių blynų receptas nėra labai sudėtingas, gaminimas gana aiškus ir visiems gerai pažįstamas, bet žinant kelias subtilybes patiekalas pavyks iš pirmo karto, puikaus skonio ir išvaizdos. Gaminimas gali užtrukti apie 45 minutes. Straipsnyje pateiksime geriausią receptą, atskleisime kelias paslaptis, kurių dėka visi šeimos nariai bus patenkinti galutiniu rezultatu.

Ingredientai

Tešlai

  • 15 vienetų vidutinio dydžio bulvių
  • 1 -2 kiaušiniai
  • 3 – 4 šaukštai miltų
  • 2 – 3 šaukštai krakmolo
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui

  • 300 g faršo (tinka kiauliena, vištiena ir jautiena)
  • 1 vienetas svogūno
  • Pagal skonį dedame druskos ir juodųjų pipirų

Padažui

  • 150 g grietinės
  • 150 g pieno
  • 1 arbatinis šaukštas miltų
  • 1 šaukštas sviesto
  • Skiltelė česnako
  • Krapų pagal skonį (labiausiai tinka švieži)

Kepimui

  • Aliejus

Gaminimo eiga

Tešlos gaminimas

Išvirtas ir jau nuluptas bulves sumalame ar sutriname. Tuomet sudedame kitus ingredientus: kiaušinius, miltus, krakmolą, druską ir viską gerai išmaišome. Jei pastebime, kad paruošta masė per lipni galime įdėti kiek daugiau krakmolo.

Įdaro gaminimas

Faršas kepinamas keptuvėje kartu su smulkiai supjaustytais svogūnais. Jei norisi galima įdėti virtos ir sutarkuotos morkos. Kepimo pabaigoje įdaro masė pagardinkite druska ir pipirais.

Formavimas

Drėgnomis arba aliejuotomis rankomis formuojame blynus, į vidų įdedame žemaičių blynams pagaminto įdaro. Jei blynai formuojami drėgnomis rankomis, juos reikėtų pavolioti džiūvėsėliuose.

Kepimas

Į gerai įkaitusią keptuvę galime dėti blynus ir juos kepti ant vidutinės ugnies. Juos kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda. Iškeptus blynus geriausia sudėti į puodą su dangčiu. Uždarius dangtį blynus reikėtų palaikyti kol jie kiek pašus.

Padažo gaminimas

Į įkaitintą keptuvę įdedame sviesto, jį išlydę sudedame smulkintą česnaką, supilame gerai išplaktą grietinę, pieną ir miltus. Padažą reikėtų pakaitinti kelias minutes, kol jis sutirštės, tuomet keptuvę nukaičiame ir į padažą suberiame smulkintus, šviežius krapus.

Vegetariniai žemaičių blynai

Ingredientai

Tešlai

15 vienetų vidutinio dydžio bulvių

1 -2 kiaušiniai

3 – 4 šaukštai miltų

2 – 3 šaukštai krakmolo

Žiupsnelis druskos

Įdarui

275 g varškės

3 valgomi šaukštai naminio arba natūralaus jogurto

1 valgomas šaukštas grietinės

Prieskoniai naudojami pagal skonį. Galima varškę paskaninti  raudonėliu arba mairūnu.

Įdarą galima pagaminti ir iš kopūstų ar kepintų grybų ir svogūnų.

Gaminimo eiga

Tešla gaminama taip pat kaip ir blynų įdarytų mėsa.

Įdaro gaminimas

Sudėti varškę į dubenį ir sumaišyti su grietine ir jogurtu. Gerai išmaišius suberkite prieskonius pagal skonį. Norint varškę dar labiau pagardinti, galima į įdaro mišinį sudėti svieste pakepintus špinatus ir svogūnus. Gautą masę reikėtų pertrinti šakute.

Tolimesnė eiga tokia pati kaip ir žemaičių blynų su mėsos įdaru.

Geri patarimai

Atskleisime kelias paprastas subtilybes, kurių dėka gaminimas bus paprastesnis, o pagamintas patiekalas gardesnis:

  1. Geriausia naudoti bulves su lupenomis. Geriausia iš vakaro išsivirti bulves su lupena ir kitą dieną nuluptas bulves sumalti. Grūstuve trintose bulvėse dažnai pasilieka gumulėlių. Nerekomenduojama, žemaičių blynams, naudoti bulvių košės likučių.
  2. 1 kg bulvių pakanka vieno didelio vištos kiaušinio, arba dviejų mažų. Krakmolą berkite atsižvelgdami į bulvių krakmolingumą, reikėtų sunaudoti ne daugiau kaip 100 g krakmolo.
  3. Jei žemaičių blynų įdarui pasirinkote vištieną, rekomenduojama sumalti vištienos šlaunelių mėsą.
  4. Įdarui geriausia naudoti kepintus svogūnus, galima įdėti ir virtą bei pakepintą morką.
  5. Patariama kepti blynus jau gerai įkaitintoje keptuvėje.
  6. Formuojant blynus drėgnomis rankomis, juos reikia apvolioti džiūvėsėliuose, o formuojant blynus aliejuotomis rankomis jų volioti nereikės.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Kiek užtrunka žemaičių blynų gaminimas?

Patiekalas pagaminamas per 45 minutes.

Kokias bulves geriausia naudoti blynų tešlai?

Skaniausi blynai bus, jei tešlai naudosite bulves virtas su lupena. Lupti jas geriausia atvėsusias.

Kuo galima įdaryti žemaičių blynus?

Tradiciškai įdarui pasirenkamas kiaulienos faršas, bet taip pat puikiai tinka vištienos ar jautienos faršas. Norint, kad blynai būtų vegetariški, juos įdaryti galima varške ar grybais.

Ar blynus reikia apvolioti džiūvėsėliuose?

Jei blynai formuojami drėgnomis rankomis, juos reikia apvolioti džiūvėsėliuose, bet formuojant aliejuotomis rankomis džiūvėsėlių nereikės.

/ 5.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!