7 geriausi maisto produktai, kuriuos turėtumėte valgyti dabar, kad pasiektumėte optimalią sveikatą

Pasaulyje, kuriame gausu mitybos patarimų, gali būti sunku išsiaiškinti, kurie maisto produktai turėtų užimti nuolatinę vietą jūsų lėkštėje. Tačiau yra tam tikrų maistinių medžiagų turinčių maisto produktų, kurie, ekspertų nuomone, yra labai naudingi sveikatai. Štai dešimt svarbiausių maisto produktų, kuriuos turėtumėte valgyti dabar – nuo imuninės sistemos stiprinimo iki sveikos širdies palaikymo.

1. Lapiniai žalumynai

Lapiniai žalumynai, tokie kaip lapiniai kopūstai, špinatai, šveicariški mangoldai ir rukola, yra maistinių medžiagų šaltiniai. Juose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą K, vitaminą A, kalcį ir geležį. Šiuose žalumynuose taip pat gausu skaidulų ir antioksidantų, kurie padeda mažinti uždegimus ir lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, riziką. Tiek salotose, tiek kokteiliuose, tiek maišytose daržovėse, lapiniai žalumynai yra universalus ir lengvai pritaikomas priedas prie jūsų mitybos.

2. Uogos

Uogose, pavyzdžiui, mėlynėse, braškėse, avietėse ir gervuogėse, gausu antioksidantų, ypač vitamino C ir flavonoidų. Šios maistinės medžiagos padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, mažina oksidacinį stresą ir lėtinių ligų riziką. Uogos taip pat puikiai tinka smegenų sveikatai ir yra susijusios su geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis ir atmintimi. Be to, jose mažai kalorijų, bet daug skaidulų, todėl jos yra puikus pasirinkimas sveikam užkandžiui ar pusryčių priedui.

3. Riebi žuvis

Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje, sardinėje ir upėtakyje, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai svarbios širdies sveikatai. Omega-3 padeda mažinti uždegimą, mažina kraujospūdį, aritmijos ir insulto riziką. Be to, riebi žuvis yra geras aukštos kokybės baltymų ir vitamino D šaltinis, palaikantis kaulų sveikatą ir imuninę sistemą. Kad gautumėte visapusišką naudą, stenkitės į savo patiekalus įtraukti bent dvi porcijas riebios žuvies per savaitę.

4. Riešutai ir sėklos

Riešutai ir sėklos, pavyzdžiui, migdolai, graikiniai riešutai, chia sėklos ir linų sėmenys, yra maistingųjų medžiagų kupinas maistas, kuriame gausu sveikųjų riebalų, baltymų, skaidulų ir įvairių vitaminų bei mineralų. Juose ypač gausu magnio, kuris atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį daugiau kaip 300 fermentinių procesų organizme, įskaitant energijos gamybą ir raumenų funkciją. Suvalgę saują riešutų arba įmaišę sėklų į kokteilius ir salotas, galite pagerinti širdies sveikatą, sumažinti uždegimą ir palaikyti smegenų veiklą.

5. Avokadai

Avokadai yra ne tik skanūs, bet ir neįtikėtinai maistingi. Juose gausu širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų, skaidulų ir kalio. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o avokaduose esantys sveikieji riebalai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį ir padidinti gerojo cholesterolio (DTL) kiekį. Be to, avokaduose gausu antioksidantų, pavyzdžiui, liuteino, kuris naudingas akių sveikatai. Jais galite mėgautis salotose, sumuštiniuose arba tiesiog užtepę ant viso grūdo skrebučių.

6. Ankštinės daržovės

Pupelės, lęšiai, avinžirniai ir žirniai priklauso ankštinių augalų šeimai ir yra turtingas augalinių baltymų, skaidulų ir sudėtinių angliavandenių šaltinis. Jos ypač tinka vegetarams ir veganams, nes jose yra svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, magnio ir folio rūgšties. Didelis skaidulų kiekis ankštinėse daržovėse padeda gerinti virškinimo sistemos sveikatą, mažina cholesterolio kiekį ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Sriubos, salotos ar troškiniai – ankštinės daržovės yra sotus ir sveikas patiekalų priedas.

7. Kryžmažiedės daržovės

Kryžmažiedės daržovės, tokios kaip brokoliai, žiediniai ir briuseliniai kopūstai, garsėja savybėmis, padedančiomis kovoti su vėžiu. Jose gausu sulforafano – junginio, kuris, kaip įrodyta, padeda užkirsti kelią vėžio augimui. Šiose daržovėse taip pat gausu vitaminų C, K ir folio rūgšties, jos puikiai palaiko imuninę sistemą. Kepintos, troškintos ar žalios, kryžmažiedės daržovės turėtų būti pagrindinė jūsų mitybos dalis, kad užtikrintumėte bendrą sveikatą ir ligų prevenciją.

Išvada

Šių dešimties geriausių maisto produktų įtraukimas į kasdienę mitybą gali suteikti daug naudos sveikatai – nuo širdies sveikatos palaikymo iki imuninės sistemos stiprinimo ir lėtinių ligų rizikos mažinimo. Nesvarbu, ar daugiausia dėmesio skiriate riebiai žuviai, lapiniams žalumynams, ar maistinių medžiagų turinčioms uogoms, protingai rinkdamiesi maistą, aprūpinsite savo organizmą maistinėmis medžiagomis, reikalingomis jo gerovei. Taigi pasirūpinkite, kad šie maistinių medžiagų kupini produktai nuolat atsidurtų jūsų lėkštėje!

More From Author

You May Also Like