Kiaušinių virimas yra paprastas procesas, tačiau jų lupimas kartais gali būti varginanti užduotis. Jei kada nors susidūrėte su atkakliai prie kiaušinio prilipusiais lukšto gabalėliais arba dėl to nuplėšėte kiaušinio baltymą, esate ne vieni. Laimei, pasitelkus keletą paprastų metodų, išvirtų kiaušinių lupimas gali būti lengvas. Štai kaip lengvai nulupti virtų kiaušinių lukštus išsaugant kiaušinio vientisumą.
Pradėkite nuo senesnių kiaušinių
Vienas iš veiksmingiausių būdų, kaip palengvinti lupimą, yra naudoti šiek tiek senesnius kiaušinius. Švieži kiaušiniai, nors ir skanūs, pasižymi tokiu pH lygiu, dėl kurio kiaušinio baltymas stipriau prilimpa prie vidinės lukšto membranos. Kiaušiniams senstant pH lygis kinta, todėl baltymas lengviau atsiskiria nuo membranos ir juos lengviau nulupti. Jei įmanoma, virti stenkitės naudoti bent 7-10 dienų senumo kiaušinius.
Tinkamai išvirkite kiaušinius
Virimo procesas yra labai svarbus tam, kaip lengvai vėliau kiaušiniai bus nulupami. Laikykitės šių veiksmų, kad puikiai išvirti kiaušiniai būtų lengvai nulupami:
- Pradėkite nuo šalto vandens: Kiaušinius sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Įsitikinkite, kad kiaušiniai yra vienu sluoksniu, o virš jų yra maždaug centimetras vandens.
- Užvirkite, tada virkite: Tada puodą kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol vanduo užvirs. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki švelnios virimo temperatūros ir virkite kiaušinius apie 9-12 minučių, priklausomai nuo pageidaujamo kiaušinių minkštumo.
- Venkite pervirti: Pervirus kiaušinių baltymai gali tapti guminiai ir juos bus sunkiau nulupti. Stebėkite laiką, kad kiaušiniai būtų tobulai išvirę.
Kiaušinius įdėkite į ledinį vandenį
Iškart po virimo perkelkite kiaušinius į dubenį su lediniu vandeniu. Šis veiksmas iš karto sustabdo virimo procesą. Dėl ledinio vandens kiaušinio lukštas šiek tiek susitraukia, todėl lukštas atsipalaiduoja nuo baltymo. Prieš lupdami kiaušinius leiskite jiems pastovėti lediniame vandenyje bent 5-10 minučių.
Nulupkite po tekančiu vandeniu
Kiaušiniams atvėsus, išimkite vieną kiaušinį iš ledinio vandens ir atsargiai trinktelėkite ant kieto paviršiaus, pavyzdžiui, stalviršio. Kai kiaušinis bus įtrūkęs, nulupkite jį po tekančiu vandeniu. Vanduo padeda nuplauti visus mažus lukšto gabalėlius ir palengvina procesą. Taip pat galite pamerkti pirštus į vandenį, kad lupdami atlaisvintumėte užsispyrusius lukšto gabalėlius. Jei kiaušinis buvo tinkamai sukrėstas lediniame vandenyje, plėvelė turėtų lengvai nusilupti, o baltymas likti nepažeistas.
Išbandykite kepimo sodos triuką
Kai kurie žmonės tikina verdant kiaušinius į vandenį įberiantys arbatinį šaukštelį valgomosios sodos. Dėl sodos šarmingumo padidėja vandens pH, o tai dar labiau skatina kiaušinio baltymą atsiskirti nuo lukšto. Nors tai ne visada būtina, tačiau tai gali būti naudingas patarimas, ypač jei verdate labai šviežius kiaušinius.
Kiaušinių lupimas šaukštu
Jei norite dar greitesnio būdo, pabandykite kiaušinius nulupti šaukštu. Praskėlę lukštą, įkiškite šaukšto kraštą tarp lukšto ir baltymo ir švelniai judinkite šaukštą aplink kiaušinį, kad lukštas atsiskirtų didesniais gabalėliais.
Kietai virtų kiaušinių lupimas dideliais kiekiais
Jei reikia nulupti didelę kiaušinių partiją, sudėkite juos į plastikinį indą su dangčiu ir šiek tiek vandens. Indą stipriai kratykite apie 10-15 sekundžių. Sukratymas suskaldys lukštus ir juos atlaisvins, todėl galėsite greitai nulupti kelis kiaušinius.
Išvada
Virtų kiaušinių lupimas neturi būti vargas. Jei naudosite šiek tiek senesnius kiaušinius, tinkamai juos išvirsite, sukrėsite į ledinį vandenį ir taikysite tinkamus lupimo būdus, kiekvieną kartą turėsite glotnius ir puikiai nuluptus kiaušinius. Nesvarbu, ar ruošiate greitą užkandį, ar gaminate kiaušinienę, ar dedate virtus kiaušinius į salotas, šie patarimai padės sutaupyti laiko ir sutaupyti laiko virtuvėje!