Ar šaldytos daržovės ir vaisiai tokie pat sveiki kaip švieži?

Sveikatos ir mitybos pasaulyje jau seniai diskutuojama, ar šaldyti vaisiai ir daržovės gali prilygti savo maistine verte šviežiems vaisiams ir daržovėms. Kadangi šaldyti produktai yra patogūs ir jų galiojimo laikas ilgesnis, daugelis žmonių klausia, ar dėl patogumo jie neaukoja sveikatai naudingų medžiagų. Šiame straipsnyje nagrinėjami šviežių ir šaldytų vaisių ir daržovių maistingumo skirtumai, pabrėžiant tokius veiksnius kaip maistinių medžiagų išsaugojimas ir bendra nauda sveikatai.

Šaldymo procesas: kaip jis veikia?

Norint suprasti šviežių ir šaldytų produktų maistingumo palyginimą, pirmiausia būtina suprasti šaldymo procesą. Dauguma vaisių ir daržovių užšaldomi iškart po derliaus nuėmimo taikant metodą, vadinamą „greituoju užšaldymu“. Greitasis užšaldymas greitai sumažina produktų temperatūrą, kad būtų išsaugotas jų maistingumas. Šis procesas neleidžia susidaryti dideliems ledo kristalams, kurie gali pažeisti produkto ląstelių struktūrą ir turėti įtakos jo tekstūrai, kai jis atšildomas.

Užšaldant produktus didžiausio sunokimo metu, daugelis maistinių medžiagų veiksmingai užrakinamos ir jų kiekis išlieka ilgą laiką. Tačiau šis procesas taip pat gali turėti įtakos tekstūrai ir skoniui, priklausomai nuo vaisių ar daržovių rūšies ir laikymo būdo.

Maistinių medžiagų išsaugojimas šaldytuose produktuose

Šaldytuose vaisiuose ir daržovėse maistinių medžiagų dažnai būna tiek pat, kiek ir šviežiuose, o kai kuriais atvejais jos gali būti net maistingesnės. Kadangi dauguma šaldytų produktų surenkami ir užšaldomi didžiausio sunokimo metu, juose išlieka daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Priešingai, švieži produktai dėl šviesos, oro ir temperatūros svyravimų gali prarasti maistinių medžiagų laikymo ir transportavimo metu.

Pavyzdžiui, vitaminas C – vandenyje tirpstanti ir jautri maistinė medžiaga – šviežiuose produktuose laikui bėgant sunyksta. Vieno tyrimo metu švieži brokoliai per savaitę nuo derliaus nuėmimo prarado daugiau kaip pusę vitamino C kiekio, o šaldytuose brokoliuose didžioji dalis vitamino C išliko net po kelių mėnesių laikymo.

Švieži ir šaldyti: Maistinių medžiagų palyginimas

Vitaminai

Lyginant šviežius ir šaldytus produktus, vitaminų, tokių kaip vitaminas C, foliatai ir beta karotenas (vitamino A pirmtakas), išsilaikymo rodikliai gali skirtis. Tyrimai parodė, kad maistinių medžiagų kiekis šaldytuose vaisiuose ir daržovėse dažnai yra panašus, o kartais ir didesnis nei šviežiuose produktuose. Pvz:

  • Vitaminas C: Kaip minėta anksčiau, vitaminas C šviežiuose produktuose suyra greičiau nei šaldytuose. Pavyzdžiui, užšaldytuose žirniuose išlieka apie 85 % vitamino C, o šviežiuose žirniuose per kelias dienas nuo derliaus nuėmimo jo išnyksta nemažai.
  • Foliatai: Kaip ir vitaminas C, folio rūgštis yra dar viena vandenyje tirpi maistinė medžiaga, jautri aplinkos sąlygoms. Šaldytuose špinatuose foliatų išlieka daugiau nei šviežiuose špinatuose, kurie per savaitę nuo derliaus nuėmimo gali prarasti iki 50 % folatų kiekio.

Antioksidantai

Antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso ir mažina uždegimus, gausu tiek šviežiuose, tiek šaldytuose produktuose. Tyrimai parodė, kad antioksidantų kiekis vaisiuose ir daržovėse gali išlikti stabilus arba net padidėti šaldymo metu. Pavyzdžiui, šaldytose mėlynėse ir braškėse antioksidantų kiekis dažnai būna didesnis nei šviežiose, ypač jei švieži produktai prieš vartojimą buvo laikomi ilgesnį laiką.

Išvada: švieži ar šaldyti, abu variantai yra sveiki.

Renkantis šviežius ir šaldytus vaisius ir daržoves, aiškaus nugalėtojo nėra – ir vieni, ir kiti yra labai naudingi sveikatai. Dėl šaldytų produktų patogumo ir maistinių medžiagų išsaugojimo jie yra puikus pasirinkimas žmonėms, kurių gyvenimo būdas įtemptas arba kurių galimybės gauti šviežių produktų ribotos. Tuo tarpu švieži produktai gali būti skanesni ir turtingesni maistingųjų medžiagų, jei vartojami netrukus po derliaus nuėmimo.

Galiausiai geriausias pasirinkimas – į savo mitybą įtraukti tiek šviežių, tiek šaldytų vaisių ir daržovių įvairovę. Taip užtikrinsite, kad, nepriklausomai nuo sezono ar prieinamumo, gausite daugybę svarbiausių maistinių medžiagų. Tiek švieži, tiek šaldyti vaisiai ir daržovės išlieka subalansuotos ir sveikos mitybos pagrindas, nes juose yra vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų ir antioksidantų, kurie gerina bendrą savijautą.

More From Author

You May Also Like